1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Честваме Деня на Земята

Честваме Деня на Земята

Министър–председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще открият две пречиствателните станции в Ловеч и Севлиево

Пресконференция на открито пред Народния парк в София организира днес представителството на Европейската комисия в София съобщи dnevnik.bg. Темата на събитието ще е биоразнообразието, а поводът – международният ден на земята (22 април). За срещата, която започва в 11 часа, е поканен шефът на отдел "Натура 2000" в дирекция "Околна среда" на ЕК Щефан Лайнер, представители на българското екоминистерство и неправителствени организации. Мрежата от защитени зони "Натура" е основен инструмент на Европейския съюз за спиране на загубата на видовото многообразие в държавите-членки. Европейската комисия имаше за стратегическа цел до 2010 г. да спре загубата на видове, но проучвания в последните години показаха, че общността се е провалила в начинанието.

Състезание между различни видове транспорт ще започне в 18.15 часа в София. Тогава всички доброволци, организирани от столичното сдружение "Велоеволюция", ще тръгнат от определени краища на София към езерото Ариана в центъра. Идеята е да се провери кой от начините за придвижване в натоварения час – кола, велосипед или "кракомобил", е най-бърз. До вчера за състезанието се бяха записали над 80 души, преобладаващо с колелета. Шестима от записалите се ще са с кола, трима – с градски транспорт, 15 – пеш (двама от тях ще бутат и детски колички) и един – с кънки.

Министерството на околната среда ще почете Деня на земята с няколко прояви. Главният секретар на МОСВ Климентина Денева ще гостува на еко-спектакъл в детска градина в столичния кв. "Надежда", която разполага със зимна градина, опитно поле, алпинеум и други кътове, където малките се възпитават в любопитство и грижа към природата. По-късно Денева ще бъде официален гост на премиерата на документалния филм на БНТ "Черно и бяло", посветен на 18-ата българска антарктическа експедиция 2009-2010 г., която приключи неотдавна. Премиерата е в 18,30 часа в Гранд хотел София, зала "Триадица". Филмът е на журналиста от националната телевизия Цветелина Атанасова и разказва за работата на българския екип на Антарктида по международно изследване за глобалното затопляне (виж интервю с проф. Христо Пимипирев) и за хората от екипа.

В 17 часа в Националния музей "Земята и хората" от 17,00 часа ще има концерт от програмата на международен конкурс "Музиката и Земята", който тук традиционно се провежда под патронажа на министъра на околната среда. В сградата на министерството пък по повод събитието е подредена изложбата "КарикаТуристи", организирана от Национален парк "Централен Балкан" и Дома на хумора и сатирата в Габрово. Експозицията включва 79 карикатури на автори от 21 държави и ще гостува тук един месец. Министър–председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще направят посещение в Ловеч и в Севлиево за официалното откриване на пречиствателните станции за отпадъчни води на двата града на 22 април, – Денят на Земята. И двата обекта са финансирани по програма ИСПА и реализирането им е принос за постигане на договорните ангажименти, поети от България към ЕС.

В 12.30 часа двамата ще проведат церемонията по официалното откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води на Ловеч заедно с кмета на града Минчо Казанджиев. Поканени са председателят на Общинския съвет, областният управител, директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите и на Басейновата дирекция в Плевен. Обектът е на обща стойност почти 18 милиона евро /за строителство, строителен надзор и техническа помощ/, от които 75% финансиране от ЕС и 25% национално финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.