"Четири лапи": Директорът на "Екоравновесие" да бъде отстранен

Работата на общинското предприятие е както неефективна, така и опасна за здравето на животните

Директорът на столичното общинско предприятие "Екоравновесие" д-р Илиян Кърджев да бъде отстранен заради констатираните нередности в кучкарника в с. Сеславци, настояват от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", съобщават от организацията.

Вчера, 27 февруари, Областната дирекция по безопасност на храните в София обяви, че временно затваря приюта на предприятието, което се занимава със залавянето и кастрирането на бездомни кучета, тъй като са констатирани опасни за здравето на животните зарази.

Според д-р Марина Иванова, ръководител на проектите "Грижа за бездомните животни" към "Четири лапи", работата на общинското предприятие е както неефективна, така и опасна за здравето на животните.

"Постоянно в офиса получаваме сигнали за животни, които се разболяват след престоя си в общинския приют. Не са рядкост и сигналите за усложнения след операциите. През лятото при посещение в кучкарника в Сеславци лично се убедихме в некачествената работа на лекарския екип – попаднахме на женско куче, което два часа след операцията обилно кървеше и още не беше излязло от упойка, без това да прави впечатление на дежурните ветеринарни лекари. Това никога не може да се случи при операция от специалист, който държи на добрите практики и се отнася с уважение към пациентите си."

Масова практика в общинското предприятие е и да се пускат големи групи обработени животни на чужди за тях територии, които след това образуват глутници и нерядко застрашават спокойствието на столичани. Идентификацията на кастрираните скитащи кучета е проблем, тъй като татуираните на ухото цифри бързо избледняват, а отрязаният връх на другото ухо не дава информация къде е заловено животното и от кого е оперирано, за разлика от пластмасовата ушна марка, която масово се използва в страната и Европа. Няма приета и методология за доказване на агресивност при бездомните кучета, поради което на улицата често се връщат опасни за хората животни, а други, набедени за агресивни, се прибират.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.