1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четири устройства за прогонване на гарги е купила община Разград

Четири устройства за прогонване на гарги е купила община Разград

Повод за това са зачестилите оплаквания на граждани от засиленото присъствие на птиците

Четири устройства за прогонване на птици е купила община Разград, за да ограничи струпването на гарги в централната градска част, съобщи БНР.

Повод за това са зачестилите оплаквания на граждани от засиленото присъствие на птиците, обясни зам.-кметът Любомир Цонев. Гаргите в Разград вече са няколко хиляди и са съсредоточени основно  центъра на град. Там ще бъдат поставени пробно и устройствата, които издават звуци на грабливи птици. Предполага се, че тези звуци ще прогонят гаргите, макар че има опасност те да се заселят в други части на града или да свикнат със звуците.

Ако експериментът се окаже успешен, ще бъдат закупени още устройства, обясни Цонев. Техниката ще бъде монтирана по-далеч от жилищните блокове, за да не се смущават гражданите. Устройствата се захранват с електрическа енергия и имат инфрачервени датчици.

Множество ята от гарги се настаниха и в центъра на Търговище. Стопани споделят опасенията си, че птиците може да унищожат посевите. И там местната управа обмисля как с помощта на ултразвукови апарати да прогони гаргите от центъра на града.

Община Шумен също търси доставчик на електронни и ултразвукови устройства за защита от птици, коментира инж. Любомир Пашов – временно изпълняващ длъжността директор на Дирекция "Строителство и екология".

Д-р Марко Марков - директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Шумен коментира, че екскрементите на гаргите могат да бъдат и опасни за човешкото здраве. Орнитозата е едно от заболяванията от дивите птици (каквито са и гаргите), пренасяно на хората, което се проявява главно с възпалителни процеси на белия дроб, а другото е птичият грип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.