1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четирима са победителите в конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“

Четирима са победителите в конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“

Надпреварата беше организирана от „Новото тракийско злато“

Четирима са победителите в третото издание на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа“, организиран от „Новото тракийско злато“ (НТЗ): Анахид Чальовска, Васил Анастасовски, Оля Стоянова и Херман ван дер Хаарт.

В раздела за пътеписи Анахид Чальовска печели първа награда (уикенд за двама в Природозащитния център „Източни Родопи“) за пътеписа си „Откраднати мигове“. Анахид е преводач по професия. Съпругът й се интересува от фотография и тя го е придружила това лято на фотопленер в Източните Родопи, организиран от Фотосинтезис и НТЗ. Красотите на района са я вдъхновили да участва за първи път в конкурс за пътеписи. “Родопите са най-красивата планина в България и всеки българин трябва да ги посети“, казва Анахид. Снимките в отличения й пътепис са на Милен Чальовски.

Победител в раздела за снимки е Васил Анастасовски за снимката му „Устра“. Наградата му е уикенд за двама в “Дивата ферма“ в Горно поле. Васил е от Кърджали. По професия е ИТ-специалист, а фотографията му е хоби. „Обожавам природата“, казва Васил. Носител е на голямата и първата награда в първия конкурс на бТВ „Аз, репортерът“ през 2011 година. Същата година печели още едно отличие: наградата на публиката в в онлайн фотоконкурса „България – атрактивна туристическа дестинация“. Тайното гласуване отреди на Васил и още едно отличие в нашия конкурс – трета награда за снимката му „Дяволският мост“.

Второто място е за Херман ван дер Хаарт (Холандия) за снимката му на малък воден бик. Това е първото чуждестранно участие в конкурса на НТЗ. Второ и трето място в конкурса за пътеписи са за Оля Стоянова за пътеписите й „За Лисиците, черните щъркели и камъните, които си тежат на мястото“ и за „Дъждовница, Снежинка и други годишни времена в Родопите“. Оля е журналист и автор на книги, една от най-известните от които е „Пътеводител на дивите места“ (в съавторство със съпруга й Живко Джаков). От екипа на НТЗ се надяваме наградените пътеписи на Оля да намерят място в новата й книга. Честито на победителите!

Първите награди са предоставени от Центъра на лешоядите и от „Дивата ферма“. Ето повече за тях:

(1) Природозащитният център „Източни Родопи“ се намира в сърцето на една от последните крепости на лешоядите в България – Маджарово в Източни Родопи.  Това е мястото, където все още са запазени белоглавите лешояди и световнозастрашени египетски лешояди. Аниматорите на центъра ще ви разкажат тайните на лешоядите и биоразнообразието в района, представени с интерактивна изложба, след което ще ви разходят до меандъра на Арда, където можете да се насладите на величието на летящите над главите ви лешояди. Наблюдение на лешояди на някоя от площадките за подхранване, специализиран тур за запознаване с биоразнообразието, културата и историята на района, фотографиране на лешояди и други хищни птици от специални укрития са само част от другите изживявания, които можете да си доставите. Допълнителни услуги като велообиколка по спокойните пътища или спускане с каяк по течението на реката ще помогнат да се потопите в необезпокоявания от нищо живот в околността и да се насладите на красивата природа. Центърът разполага с леглова база за отмора и механа за добро настроение.

(2) „Дивата ферма“ е специализирана в биологичното земеделие ферма, отворена за туристи. Собствениците й Бети и Николай Василиеви отглеждат по природосъобразен начин около 450 броя Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо, а също овце и коне. Фермата има биосертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от градината си, както и за пасищата, на които пасат животните. Освен вкусна биологична и местна храна семейство Василиеви предлагат на гостите си и множество развлечения - конна езда, разходка с лодка, пикници в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на лешояди, които понякога могат да бъдат наблюдавани от задния им двор, тур за минерали и шлихарство (добив на злато).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.