1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четиринадесет компании грабнаха престижни отличия за "зелен" бизнес

Четиринадесет компании грабнаха престижни отличия за "зелен" бизнес

Снимка:

Осъзнатото предимство да управляваш бизнеса си в посока устойчиво развитие

На специална церемония b2b Media награди компаниите в България, които имат отговорно отношение към околната среда. Експертно международно жури отсъди фирмите, които имат най-голям принос за внедряването на зелените бизнес практики и развиването им на българска почва. Фирмите, класирани на челните места във всяка отделна категория, получиха обществено признание за зелените си постижения. Отличените компании бяха удостоени със специални статуетки и сертификати от организаторите на конкурса.

Националният конкурс „Най-зелените компании в България” се проведе за трета поредна година. Стремежът на организаторите е той да се превърне в ежегодна традиция, която да провокира фирмите да инвестират в екологични политики, защото българските компании вече виждат предимствата на това да управляват бизнеса си в посока устойчиво развитие.

Престижни отличия бяха връчени на кандидати от цяла България. А ето и наградените по категории:

Индустрия, производствен сектор, рециклираща промишленост, управление на отпадъци.

Първо място бе отредено на „Холсим България” АД. Те спечелиха симпатиите на журито със своят проект за опазване на биоразнообразието - 80% от всички кариери за суровини с висок риск за биоразнообразието разполагат с подробен план за неговото опазване. Освен това използват отпадъците си като алтернативни горива. Заместването на конвенционалните горива е близо 65%.

Второ място бе отредено на „Рока България” АД, а трето зае „Огняново К” АД.

Автоиндустрия, транспорт и телекомуникации

Тук престижното отличие е за „Мобилтел” ЕАД. Техният проект „Мтел ЕКО Грант” е ежегодна дарителска програма, която финансира безвъзмездно малки, но стойностни проекти в областта на екологията.

Второ място бе отредено на „Ентърпрайз Комюникейшънс Груп” ООД, а трето зае „ОРБИТ” ЕООД.

Финансови услуги

„Банка ДСК” бе отличена за най-зелена финансова институция. Основните сгради на банката в София са истински "флагмани" в управлението на околната среда, в целенасочените грижи за нейното опазване. Две от тях разполагат със сертификат за енергийни характеристики - енергиен клас А (най-високата категория); нова климатична система с директно изпарение, нова вентила-ция за банковия салон, подменени електрическата и ВиК инсталации, трикамерен стъклопакет и най-високия клас PVC дограма.

Второ място бе отредено на „Таксбек” ЕООД, а трето зае „Българо-Американска Кредитна Банка” АД.

Енергетика и технологии

„Зеленият Оскар” бе грабнат от Богомил Стефанов, управител на компания „Хексагон Билд”. Това е единствената компания в България, извършваща високо технологични тестове за енергийна ефективност и в частност Blower door тест, който има за цел оптимизация на отоплението и изолацията на сградите.

Второ място бе отредено на „ОМНИКАР БГ” ЕООД, а трето зае „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

Строителство и недвижими имоти

„Б.Н.К. ООД” спечелиха престижното бизнес отличие. Сграда 15 от ТЦЕ е сертифицирана по стандарта за устойчиви и зелени сгради BREEAM. Освен това компанията използва рециклирана хартия, когато е нужно разпечатване на документи.

Второ място бе отредено на „Тишман Мениджмън Кампъни” ЕООД, а трето зае „Хидроенергийна компания” ООД.

Туризъм, хотелиерство и развлекателна индустрия

Хотел „Ястребец Уелнес и Спа” спечели първото място в своята категория. Похвално е, че алеите в парка са направени без изсичане на дървета (прокарани са между дърветата), а в хотела домакинството използва електрокар, а не мини бус. Освен това чешмите са направени така, че като са максимално отпуснати не изтича повече от 12 л/мин. (според стандарта за хотели).

Второ място бе отредено на Туристическа Компания ЕООД, а трето зае Спа Хотел „Белчин Гардън”.

Хранителна индустрия, сектор „услуги”, търговия и селско стопанство

„Загорка” АД спечели наградата за „Най-зелена компания” в своята категория. Фирмата цели да постигне минимизиране на въглеродния отпечатък, а също и поставя „зелени” изисквания към партньорите си. Пивоварната разполага със „Зелен склад за готова продукция”, който е сертифициран по BREEAM.

Второ място бе отредено на „Кауфланд България ЕООД енд КОКД”, а трето зае „Eспо Груп” ООД.

Медии, комуникации и ПР

„Зеленият Оскар” бе присъден на „ДеКони Интернешънъл АД” Агенцията разполага с въглероден калкулатор, посредством който се следят нивата на СО2 в офиса. Не използва асансьори, нито еднократни торбички или съдове.

Обществени организации, общини и държавни структури

ОП „Чистота Пловдив” грабна престижното отличие за Зелена публична организация. „Чистота Пловдив” са извършили цялостна подмяна на сметосъбиращата техника, работеща с дизелово гориво, с хибридни транспортни средства работещи с дизелово гориво в комбинация с ел. енергия.

Второ място бе отредено на Национална агенция за приходите.

Организаторите раздадоха и награди в пет специални категории. Отличие за „Принос към зелената идея” получиха три компании Green Life Property Development”, Интерпред СТЦ София Ад и А1 Лимитед ЕООД. Следващата специална награда бе за „Безхартиен офис”. С нея бяха удостоени „Свилоза”  АД и „Либхер-Хаусгерете Марица” ЕООД. Награда за  „Зелена иновация” получиха „Фиерхаутен България” ООД, Горубсо-Кърджали АД и Идеал Стандарт – Видима  АД. Призът.

За втора поредна година се даде отличието „Зелена личност”. Специалният приз получи Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа към Глобалния договор на ООН.

Поради големия брой участници b2b Media награди две компании за „Зелен дебют” – Aesthe Clinic Beauty и България Он Ер ООД.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.