1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четвърта поредна година Калифорния страда от незапомнена суша

Четвърта поредна година Калифорния страда от незапомнена суша

Фермерите все по-често копаят собствени кладенци

Четвърта поредна година Калифорния страда от незапомнена суша. Губернаторът Джери Браун издаде заповед, с която задължава общините да съкратят потреблението си на вода с една четвърт. Нареждането от Сакраменто, столицата на щата, обаче среща съпротива.

Според гражданите, земеделието харчи 80% от водните запаси. На прицел са стопаните, които отглеждат бадеми и орехи. Проучвания сочат, че за един орех са нужни между 15 и 30 литра вода, а за едно бадемче – 4 литра.

Калифорния произвежда четири пети от световното потребление на бадеми. Глобалното търсене през последните десет години е скочило четири пъти, а площите в щата на тихоокеанското крайбрежие са се удвоили. Количеството вода, нужно за отглеждането на продукцията за износ, би стигнало, за да се покрият нуждите на населението и бизнеса в Лос Анжелис за три години, са пресметнали експерти. Фермерите все по-често копаят собствени кладенци, с което обаче рискуват да понижат нивото на подпочвените води. Така сушата може да стане още по-страшна, алармират учени. 

Междувременно губернаторът Джери Браун успокои земеделците, че те няма да бъдат санкционирани. От тях се изисква само да докладват за изразходваната вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.