1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четвъртият форум на кметовете за справедлив преход ще се проведе на 29 и 30 септември

Четвъртият форум на кметовете за справедлив преход ще се проведе на 29 и 30 септември

Със специалното участие на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс

Природозащитната организация WWF България има удоволствието да Ви покани на Четвъртия пореден форум на кметовете на въгледобивните райони в Централна и Източна Европа и първия, който ще се проведе у нас.
 
Близо 70 кмета на въгледобивни райони от 11 европейски държави, сред които и България, вече подписаха декларация в подкрепа на устойчиво бъдеще, обещавайки да работят за постигането на нулеви въглеродни емисии в своите общини. От няколко години с дейната медиация на WWF десетки градоначалници обменят ценни практики и опит за безболезнено излизане от въглищната зависимост в рамките на „Форума на кметовете за справедлив преход“. Домакин на тяхната четвърта среща, насрочена за 29 и 30 септември, ще бъде град Стара Загора, където ще присъстват представители на всички въглищни общини у нас.
 
Събитието представлява двудневна международна конференция, която цели да разясни финансовите инструменти и европейските цели за успешна енергийна и икономическа трансформация на въглищните региони в контекста на Европейската зелена сделка и стратегията за декарбонизация на ЕС.
 
В съответствие с наложените противоепидемични мерки тази година форумът ще премина в хибриден формат като на място ще присъстват лекторите, политическите лица, тесен кръг експерти и представители на медиите, а всички останали гости са добре дошли да се включат онлайн тук – чрез платформата Zoom или социалните мрежи Facebook и LinkedIn.
 
На форума традиционно участва заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който този път ще се включи чрез видеообръщение. Потвърдено е и участието на кметове от Полша, Германия, Гърция, Чехия, Румъния, Украйна и Западните Балкани. На втория ден от събитието се предвижда теренно посещение на мините и ТЕЦ-овете в района на Стара Загора, като това ще даде на медиите рядката възможност да се запознаят отвътре с проблема с въглищната енергетика.
 
Пълната програма на Форума на кметовете можете да видите тук
 
Срещата неслучайно се организира сега. В момента ЕС работи по законите за климата и енергетиката за 2030 г., а въглищните общини разработват заявления за финансиране от ЕС, с което да се подпомогне социално справедливо преминаване към климатична неутралност. Това е решаваща възможност за развитие както за общностите, традиционно разчитащи на изкопаемите горива, така и за всеки, свързан със справедливия преход.
 
Форумът е част от проекта „Региони и общини за справедлив преход“ на Европейската климатична инициатива (EUKI) изпълняван от международната природозащитна организация WWF в Германия, Полша, България и Гърция. Проектът е финансиран от германското Министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.