1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чилийската полиция издирва крадци на пет тона хилядолетен лед

Чилийската полиция издирва крадци на пет тона хилядолетен лед

Той е изваден от ледник в Патагония в най-южната част на страната

Чилийската полиция активно издирва крадци на пет тона хилядолетен лед, изваден от ледник в Патагония в най-южната част на страната, съобщи съдебен източник, предаде АФП.

Държавният орган за контрол на горите е внесъл жалба за компания, която копае хилядолетен лед от ледника Хорхе Монт в Кампо де Иело Сур, каза прокурорът Хосе Морис, цитиран от онлайн всекидневника "Ил Меркурио". Шофьорът на хладилен камион, който транспортирал леда, бе засечен и спрян от полицията на 2 000 км южно от Сантяго. Пазарната стойност на откраднатия лед е 3 млн. песо, което се равнява на 6 200 долара, но обвинението може да бъде за кражба на част от културното наследство.

Издирват се останалите заподозрени за кражбата. Ледникът Хорхе Монт е един от 49-те ледника на Кампо де Иело Сур в патагонските Анди между Чили и Аржентина. Според наскоро направени измервания той е един от ледниците в южното полукълбо, които се топят най-бързо. Заради промени в климата и океанографски условия ледникът е намалял с един км от 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.