1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Числеността на дивата коза у нас е около 2000 животни

Числеността на дивата коза у нас е около 2000 животни

Вследствие на бракониерството в България тя е изместена основно на труднодостъпни, високопланински места

Числеността на дивата коза е около 2000 животни, които са разпределени в трите национални парка – "Рила", "Централен Балкан", "Пирин" и основно ловни стопанства в Западните Родопи. Това каза за агенция „Фокус” Стефан Аврамов, координатор „Защитени територии и опазване на видове” в Българска фондация Биоразнообразие.

Данни за точна численост няма, тъй като системите за оценка на числеността на популацията са в една или друга степен дискусионни, посочи той. Числеността на дивата коза преди 1989 г. е била по-голяма, но вследствие на бракониерство, е спаднала с няколкостотин животни.

„Реално като площ, която би могла да бъде заета от дивата коза, и реално като численост би могло да има десетки пъти повече животни. Тя обитава всякакви места, задължително е само да има скали”, каза Стефан Аврамов.

Той обясни, че дивата коза може да се среща от морското равнище до няколко хиляди метра надморска височина, но вследствие на бракониерството в България тя е изместена основно на труднодостъпни, високопланински места. „Като пример мога да кажа, че в Алпите има няколкостотин хиляди диви кози. Даже и от ловна гледна точка (аз не съм ловец, но не отричам лова) - в Алпите ловците я пазят, не бракониерстват и отстрелват годишно няколко десетки хиляди диви кози”, добави Стефан Аврамов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.