1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чистотата на Стара Загора може да се повери на общинска фирма

Чистотата на Стара Загора може да се повери на общинска фирма

Снимка:

Предложението е на лидера на групата общински съветници от БСП Илия Златев

В Стара Загора да се създаде общинско предприятие „Чистота”, предлага лидерът на БСП Илия Златев. Икономистът, който е и председател на лявата група в Общинския съвет, вече е внесъл предложението си в деловодството на кметската администрация. В своето предложение Златев припомня, че дейностите по чистотата: събиране и извозване на сметта, метене и миене на улиците, поддръжка на депо за битови отпадъци, както и зимно дежурство, са сред най-значимите ангажименти на местната власт. За осъществяването им кметството в града на липите изразходва значителен финансов ресурс годишно.

Много важно е как общината се разпорежда със сумите, които събира от граждани и фирми под формата на такса смет, формулира Илия Златев. Той припомня, че Регионалното депо за битови отпадъци ще заработи през 2015 г. и средствата за поддържането му ще са крупни. Това няма как да не се отрази и върху размера на таксата за сметта.

За да може община Стара Загора да облекчи финансовата тежест върху своите граждани и фирми, нека да създаде общинско предприятие „Чистота”, предлага Илия Златев. Така ще се икономиса финансовият ресурс, който сега е печалба на частната фирма концесионер – „Нелсен Чистота”.

Затова той предлага от момента на приключването на договора с дружеството – 26 юни 2016 г., да се създаде общинско предприятие „Чистота”, което да поеме всички дейности, свързани с почистването.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.