1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. CNN: Медиите в България не дават подробности за ситуацията, свързана с шистовия газ

CNN: Медиите в България не дават подробности за ситуацията, свързана с шистовия газ

Българското правителство продължава да издава лицензи и да пренебрегва волята на собствения си народ

Българите ще организират национален протест в няколко града из цялата страна през уикенда. Демонстрациите ще бъдат подкрепени и от голям брой емигранти, пребиваващи в най-големите европейски градове, включително Лондон, Копенхаген, Атина, Париж, Мадрид. Това се казва в коментар на американската телевизия CNN.

Протестиращите настояват за незабавен мораториум на употребата на хидравлична технология за добив на шистов газ на територията на България. Методът за извличане включва инжектиране на химични съединения при високо подземно налягане, в резултат на което се изпуска газ на повърхността.

Редица български учени наскоро предупредиха, че страната се нуждае от незабавна забрана на технологията, тъй като рискът от отравяне на водните обекти в Добруджа е огромен. Поради специфичните географски характеристики на областта – присъствието на значителни количества подземни води в гъсто населени, защитени и важни за туризма райони, хидравличният добив би бил опустошителен. И не на последно място – човешкото здраве и живот ще бъдат застрашени, тъй като технологията е свързана с опасност от радиоактивно замърсяване и замърсяване на въздуха, пише econ.bg.

Добивът на шистов газ е забранен или преустановен в голям брой американски щатове и европейски държави, отбелязва БГНЕС. Въпреки това, българското правителство продължава да издава лицензи и да пренебрегва волята на собствения си народ. Протести против технологията се провеждат още от лятото на 2011 година, когато обществото се сблъска с нея за първи път. Друг основен проблем на България са медиите, които не дават подробности за ситуацията. Мнозина дори са на мнение, че шистовият газ поставя под въпрос независимостта на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.