1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Да бъдат спрени субсидиите за производство на "зелен" ток предлагат германски депутати

Да бъдат спрени субсидиите за производство на "зелен" ток предлагат германски депутати

Потребителите плащат 24 милиарда евро годишно за стимулирането на производството на екоток

Германски депутати предлагат да бъдат спрени субсидиите за производство на "зелен" ток от 2020 година. Германските християндемократи настояват да се спрат субсидиите за "зелена" електроенергия в момента, в който бъде постигната целта от 35% екоток в захранването с енергия в страната.

Икономическото крило на ХДС в парламентарната фракция на партията обяви 2020 за годината, в която държавата трябва да спре да подпомага производителите на ток от вятър, слънце и биомаса. Според плановете на досегашните правителства тогава ще бъде постигната целта от 35% екоток в мрежата, информира БНР.

Германските потребители плащат в момента 24 милиарда евро годишно за стимулирането на производството на екоток. Това става чрез специална такса в сметките за електрическа енергия. За 2014 година тази такса ще се повиши на 6,3 цента за киловатчас. Всяко следващо покачване на цената ще погребе вярата на германците в "зелените" енергии, посочи председателят на икономическата комисия Михаел Фукс. Експерти предлагат цената за преминаване към нови енергии да не бъде разпределяна между гражданите, а да се покрива от специален фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.