1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Да бъде създаден заместник-кмет по климат и зелена трансформация в София, призовава Коалиция “За зелен рестарт"

Да бъде създаден заместник-кмет по климат и зелена трансформация в София, призовава Коалиция “За зелен рестарт"

Новите управляващи в София трябва да създадат специална структура за координация на политиките по устойчиво развитие

София може да бъде сред градовете лидери по зелено развитие в Европа, ако тръгне приоритетно по този път, посочва инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт” в отворено писмо до новия кмет и общински съвет.

Новите управляващи в София трябва да създадат специална структура за координация на политиките по устойчиво развитие - заместник-кмет по климатични промени и зелена трансформация. Затова призова в отворено писмо инициираната от MOVE.BG Коалиция “За зелен рестарт”, посочвайки че по този начин София ще може да навакса сериозното си изоставане в зеленото развитие и да гарантира просперитета на града и качествения живот на неговите жители.  Коалиция “За зелен рестарт”, в която влизат MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”, изпрати отвореното писмо на 7-ти ноември до новоизбрания кмет на София Васил Терзиев и до неговия екип, както и до новите членове на Столичния общински съвет. 

Защо е необходим зелен заместник-кмет?

София изпитва сериозни затруднения в зелената трансформация, които застрашават икономическото развитие на града, здравето на неговите жители и опазването на природата в столицата. Сред предизвикателствата са мръсният въздух, проблемите с разделното събиране на отпадъци, липсата на подход за развитие на енергийни общности, чрез които гражданите сами да произвеждат евтина, достъпна и чиста енергия, нерешеният проблем с енергийната бедност, липсата на интегрален подход към темата за адаптиране към климатичните промени и липсата на дългосрочна програма за развитие на иновативна и споделена икономика в София.

София може да се възползва от възможностите на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) - програмата за развитие на Европа, която цели ЕС да стане първият климатично неутрален континент до 2050 година. Общините имат ключова роля в изпълнението на целите на Зелената сделка и затова значителна част от средствата по програмите и фондовете на ЕС са насочени към градовете и регионите. 

Неслучайно Европа дефинира зелената трансформация като дългосрочната програма за развитие на Европейския съюз и държавите-членки. Именно системната програма за зелена трансформация гарантира дългосрочно икономическо развитие, нови и по-добре платени работни места, здравословни условия за живот за хората и опазена природа. С разбирането на ползите на зеленото развитие и практическата им реализация от местните власти редица столици като Атина, Рига, Хелзинки, Париж, Мадрид и Берлин вече тръгнаха по този път.  

София има потенциала да бъде сред градовете лидери по устойчиво развитие, ако направи зелената трансформация основен приоритет за развитието на града. Основополагаща стъпка по този път е създаването на специална структура, която да координира зеленото развитие на София - заместник-кмет по климатични промени и зелена трансформация,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция “За зелен рестарт”.

София традиционно е модел за развитие на останалите общини в България и съсредоточава основната част от медийното и политическо внимание относно общинското развитие у нас и затова Коалиция “За зелен рестарт” поставя в дневния ред темата за зеленото развитие на общините през призмата на най-голямата от тях - Столична община.

 

Прочетете цялото писмо тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.