1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Данъчна тежест за зелените централи

Данъчна тежест за зелените централи

Проблемът идва от неизяснената процедура, по която токът от слънчеви и вятърни мощности се облага с 20-процентна такса

Електроразпределителните дружества вече удържат по 20% от приходите на производителите на енергия от ВЕИ, а самите централи заплащат данък върху добавената стойност върху цялата сума преди таксуването. Това обявиха пред "Капитал daily" инвеститори в зелени централи. Това означава, че реално облагането е на по-висока основа, отколкото ако се таксуват само чистите постъпления на фотоволтаичните и вятърните паркове, посочва изданието.

Проблемът идва от неизяснената процедура, по която от 1 януари токът от слънчеви и вятърни мощности се облага с 20-процентна такса. Мярката, с приходите от която правителството иска да спасява задлъжнялата Национална електрическа компания (НЕК), вече отнема от постъпленията на енергийните производители, но заради данъчното законодателство тежестта върху тях може да се окаже дори по-голяма.

По информация на "Капитал Daily" едно от разпределителните дружества удържа 20% само върху приходите от продадена енергия по съответната преференциална тарифа, а друго прави удръжките на основа на цялата сума, т.е. включително ДДС.

Така при някои дружества реално облагането е на по-висока основа, отколкото ако се таксуват само чистите им постъпления. Например ако централа произведе електроенергия за 1000 лв., собственикът й ще получи от съответното ЕРП 800 лв. заради дължимата такса от 20%. И ще трябва да плати 200 лв. ДДС върху цялата произведаната електроенергия. В случай че няма такса, ДДС-то на 800 лв. е 160 лв. С други думи, производителят ще внесе с 40 лв. повече ДДС, който впоследствие може да бъде възстановен.

Липсата на уеднаквени практики се получава заради неяснотата, която държавата е оставила в сектора. В момента в работна група с представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и финансовото министерство подготвя методиката, по която ще се извършва таксуването и от която трябва да стане ясно какви документи ще трябва взаимно да си представят производители и мрежовите компании. Експертите трябва да измислят и как легално да изразходват приходите от таксата, които бяха прогнозирани на около 150-160 млн. лв. годишно, тъй като в момента те формално са в бюджета на ДКЕВР и не могат просто да бъдат прехвърлени към НЕК.

Друг проблем е липсата на документ, който да доказва, че съответното електроразпределително дружество е удържало сумата от конкретния производител. Парите не се осчетоводяват като приходи на ЕРП-тата, а се превеждат в държавния бюджет.

Приемането на таксата през декември стана по предложение на "Атака", без дискусия, между първо и второ четене с промени в Закона за бюджета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.