1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ДАНС: Компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари

ДАНС: Компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари

Констатацията се появява за първи път в годишните доклади на финансовото разузнаване

Компаниите в сектора на възобновяемите енергийни източници са параван за пране на пари. Това предупреждава Държавната агенция "Национална сигурност" в отчет на финансовото разузнаване за 2012 г., публикуван на сайта й. Докладът отбелязва и друга тенденция - завръщането на финансовите пирамиди. Сега те са по-сложни и по-изпипани, но в основата си са същите, на които много българи станаха жертва през 90-те, пише "Сега".

Според ДАНС "зелените" централи се използват в схеми за изпиране на пари поради няколко причини. Първата е, че диверсификацията на енергийните източници е основен приоритет в България и ЕС, което предполага създаването на дружества с такава дейност. Тяхната енергия се изкупува на преференциални цени по предварителни договори и тези инвестиции се насърчават, а това предполага опити за използване на дейността на такива дружества за пране на пари, смятат от ДАНС. Втората причина е, че изграждането на подобни високотехнологични паркове е свързано със значителни по обем инвестиции и големи обороти на средства. Това предлага лесен начин за инвестиране на големи суми с неустановен произход или на опити за извършване на данъчни престъпления. В доклада се посочва, че са наблюдавани случаи, при които при изграждането на фотоволтаични паркове се отпускат заемни средства от офшорни компании, което затруднява установяването на източника на финансиране.

Засега няма образувано наказателно дело в тази област, а констатацията се появява за първи път в годишните доклади на финансовото разузнаване. Тя обаче идва само седмици след като съдът в Италия конфискува активи на мафията в компании за "зелена" енергия на стойност 1.67 млрд. евро. Темата вероятно ще претърпи развитие и в следващите дни. 160 депутати от предишния парламент са инвестирали във ВЕИ, а инвестициите им са кредитирани от банки, съобщи в профила си във "Фейсбук" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и обеща скоро да обяви списък. "Мислете за какъв конгломерат от интереси става дума и кой стои на страната на обществения интерес", коментира тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.