1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дървени вятърни турбини за производство на екологична енергия в Германия

Дървени вятърни турбини за производство на екологична енергия в Германия

TimberTower отговаря на съвременните правила за застраховане, сертификация и противопожарна защита

Немска фирма е решила да прави дървени вятърни турбини за производство на екологична енергия – турбини с дървена кула.

Да накараш вятърна турбина да заработи добре изисква тя да може да достигне до силни ветрове, по-силни от тези, които се носят над земята. Това е причината големите витла да се монтират на високи кули. Въпреки екологичното електричество, което произвеждат, тези кули не са много екологични сами по себе си – обикновено са изградени от стомана, която е не само скъпа, но изисква големи количества енергия за обработка. Транспортът също е тежък и сложен. В усилията си да направят вятърните турбини "по-зелени", хората в немската фирма TimberTower са направили дървена 1,5-мегаватова вятърна турбина в Хановер, Германия.

Работата на TimberTower започва със свързана система от слепени дървени ламинирани плоскости и повърхностни компоненти. Те се произвеждат далеч от площадката и се транспортират до нея в 12 м контейнери за монтаж на място. Основата е куха осмоъгълна кула. Окончателният прототип е висок 100 м и има вградена стълба и асансьорна система. Горе има вятърна турбина Vensys 77. Турбина има диаметър на ротора 77 м, тежи почти 91 тона и генерира 1500 киловата електроенергия.

TimberTower казва, че масата и диаметърът на основата на кулата са идентичен с тези на на тръбна стоманена кула. Всички суровини, използвани в кулата, идват от сертифицирани доставчици на дървен материал. В допълнение към осмоъгълното сечение, кухата кула може да бъде направена с шестоъгълна основа или с дванайсетоъгълно сечение. Компанията твърди, че системата й може да осигури стабилност на кула с височина до 200 м и в момента е в процес на разработване на 140 м кула, пише greentech.bg.

С гарантиран живот от минумум 20 години TimberTower отговаря на съвременните правила за застраховане, сертификация и противопожарна защита. Компанията твърди, че една 100-метрова TimberTower турбина спестява около 300 тона листова стомана и благодарение на процеса на обработка, който консумира по-малко енергия, пести и около 400 тона CO2. След като достигне края на жизнения си цикъл, дървената кула може да бъде лесно рециклирана.

След първата копка в Хановер през януари, прототипът на TimberTower бе завършен по-рано този месец. В момента е в процес на тестване, но трябва да бъде свързана към електрическата мрежа до края на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.