1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дървото босвелия е застрашено от изчезване

Дървото босвелия е застрашено от изчезване

Тамянът може да се превърне в дефицитна стока през следващите няколко десетилетия

Тамянът може да се превърне в дефицитна стока през следващите няколко десетилетия. Дървото босвелия (Boswellia serrata), от което той се произвежда, е застрашено от изчезване, предупреждава доклад, публикуван в изданието на Британското екологично дружество Journal of Applied Ecology.

Производството на тамян през следващите 15 години може да се свие наполовина, а до 50 години броят на дърветата босвелия в света може да намалее десетократно, прогнозира докладът.

Тамянът, който Библията понякога нарича ливан, е един от даровете на влъхвите в евангелската история за Рождеството на Иисус Христос. Произвежда се от смолата на дървото босвелия.

Този вид дървета виреят в района на Африканския рог и Арабския полуостров, но броят им намалява застрашително. Проучването на британските учени е проследило 12 популации от вида и е установило, че дърветата масово стават жертва на пожари, изпасване от домашни животни и нападения на бръмбари.

Броят на възрастните дървета босвелия намалява с 6-7% всяка година, твърди проучването. Няма разлика в броя на умиращите дървета, които се използват за добив на тамян, и тези, които не се използват. Това показва, че проблемите на вида не са свързани със събирането на смолата.

Изследването е установило, че в последните години пожарите в наблюдаваните райони са зачестили. Броят на отглеждания добитък също чувствително е нараснал, което е довело до по-интензивна паша. По-чести са и нападенията от бръмбар сечко, който снася яйцата си под кората на дърветата, пише "Дневник".

Според учените, за да се защити видът, най-важно е да се спрат пожарите, които убиват голям брой възрастни дървета наведнъж. Авторите на доклада признават, че овладяването на бръмбарите ще е много по-трудно. Те призовават в районите с млади дръвчета босвелия да се въведат ограничения върху пашата, така че фиданките да имат възможност да укрепнат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.