1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата не е подготвена за горски пожари, според природозащитници

Държавата не е подготвена за горски пожари, според природозащитници

Страната ни трябва да инвестира в специална техника, както и да обучи доброволчески екипи

Държавата е напълно неподготвена за горски пожари и трябва да инвестира в специална техника, както и да обучи доброволчески екипи. Това коментираха днес от екокоалицията "За да остане природа в България" по повод продължаващия четвърти ден пожар в резервата "Бистришко бранище" на Витоша.

В България 10-20% от горите са непристъпни за машини, също като горящата витошка местност, така че за гасене на пожари там е нужна специална авиотехника, с каквато държавата сега не разполага, посочи екологът Александър Дунчев от WWF (Световен фонд за дивата природа), цитиран от "Дневник".

Доброволците не са обучени и няма специална техника

Другият проблем е липсата на обучени доброволчески екипи и специална екипировка за гасене. От началото на пожарогасителните работи цари дезорганизация и дори пожарникарите нямат достатъчно противогази, каза Димитър Кацов, който от понеделник е доброволец в гасенето. Според него, на моменти доброволците работят с риск за живота си. В понеделник един от тях е бил ударен от падащо дърво и както повечето непрофесионални огнеборци на терена, е бил без каска, разказа Кацов.

"Тези хора трябва да бъдат поощрени и държавата трябва да ги обучи и организира, за да няма риск за живота им. Обикновено такива хора не отиват така хаотично в гората, защото може да се върнат в ковчези", коментира Андрей Ковачев от партия "Зелените".

"В крайна сметка и министър-председателят е огнеборец. Защо не изпратят самолети", попита Димитър Кацов. По думите му, още първия ден пожарникарите на място са се убедили, че огънят може да се спре с много вода от въздуха, а наземните екипи, които гасят с лопати, могат да свършат само довършителната работа по гасенето.

Ако резерватът имаше охрана...

Пожарът е можел да бъде овладян в самото начало, ако резерватът "Бистришко бранище" имаше охрана, заявиха още прирозащитниците. Искам да запитам директора на софийската РИОСВ (екоинспекцията) Стефан Борисов: откога резерватът няма охрана, каквато е задължителна по закон, защо в събота и неделя няма горски, каза Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие".

Резерватът е имал охрана допреди 3 години, но човекът е напуснал, защото е бил със заплата 250 лева, посочи Александър Дунчев, който е бивш служител в дирекцията на Природен парк "Витоша". От парковата дирекция са предлагали със законови промени да се въведе подвижна паркова охрана и в природните паркове (каквато има в трите национални – т.нар. рейнджъри), но от Изпълнителната агенция по горите не са приели, защото това биха били допълнителни разходи, каза още Дунчев.

Зелената гора е по-голямата опасност

Според Дунчев, сухите дървета, повалени преди 11 години от смерч в резервата, от които тръгна пожарът, са по-малкият проблем. Те тлеят, тъй като отвътре са изгнили. Истинската опасност е живата зелена гора, в която пожарът вчера вече навлезе, каза той. "Иглолистните гори са пълни със смола и горят като факел", обясни той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.