1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата възобнови исканията за плащания по програма "Околна среда"

Държавата възобнови исканията за плащания по програма "Околна среда"

Очаква се в най-кратки срокове да бъдат получени 15 млн. евро, съобщиха от МФ

След неколкомесечна пауза в исканията за изплащане на европейски субсидии по Оперативната програма "Околна среда", държавата възобнови заявленията до европейските фондове по програмата. Националният фонд към министерството на финансите, който е Сертифициращ орган за всички субсидии от европейските фондове, изпрати заявление за изплащане на 17 млн. евро от парите за екология. Очаква се в най-кратки срокове да бъдат получени 15 млн. евро заявени плащания по програмата, съобщиха от МФ. Средствата са за възстановяване на извършени плащания за проекти по оперативната програма .

В началото на годината държавата временно спря исканията за възстановяване на пари по програмата, след като одитен доклад показа, че има рискове и нарушения при някои от реализираните общински проекти. Най-честите нарушения са свързани с провеждането на обществените поръчки за строителството.

"Околна среда", по която се изграждат депа за отпадъци, пречиствателна инфраструктура за отпадните води на градовете, както и мрежата от защитени зони "Натура 2000", е сред най-изоставащите оперативни програми. От общия й бюджет от 1.8 милиарда евро, до края на януари тази година реално разплатени бяха едва под 10% от парите – около 150 млн. евро. Причина за голямото забавяне са главно некачествените проекти на общините за водна инфраструктура, за която са предназначени 70% от парите по програмата. В същото време тя е и програмата с най-големи финансови корекции до момента – около 20 милиона лева.

През март екоминистърът Нона Караджова заяви, че въпреки забавянето, по-голямата част от бюджета на програмата вече е договорен, предстои сключването на договори за много нови водни проекти и очаква до края на 2013 г., когато приключва договарянето й да бъдат усвоени около 90 % от средствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.