1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавите членки могат да ограничават или забраняват ГМО и по екологични причини

Държавите членки могат да ограничават или забраняват ГМО и по екологични причини

Предварително условие за отглеждането на ГМО остават проверките за безопасност, извършвани на европейско ниво

Държавите членки трябва да могат да ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани организми (ГМО) на своите територии, позовавайки се на екологични причини, решиха европейските депутати.

Те приеха на заседание на 5 юли в Страсбург с 548 гласа "за", 84 "против" и 31 "въздържали се" предложение за изменение на съществуващото законодателство, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Предстои изменението да бъде представено за разглеждане и от Съвета на министрите. Ако то бъде одобрено и от Съвета, това означава, че държавите членки ще могат да използват и допълнителни "екологични причини", включително и научни основания, за да забраняват отглеждането на ГМ култури на национално равнище.

"Радвам се, че Парламентът достигна компромис по трудния въпрос за ГМО, който вълнува обществото от години", заяви докладчикът Корин Льопаж от френската парламентарна група на Алианса на демократите и либералите за Европа (AЛДE). "Ако Съветът успее да постигне обща позиция, това балансирано споразумение ще даде на страните и регионите правото да не отглеждат ГМО, ако решат", допълни Льопаж.

Европейската комисия бе предложила на държавите членки да се даде възможност да забраняват отглеждането на ГМО на всякакви други основания, но не и по екологични причинили или от съображения за общественото здраве, които се разглеждат единствено от Европейската агенция за безопасност на храните, уточнява пресслужбата на Европарламента.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.