1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавна помощ за газифициране ще получат осем хиляди домакинства

Държавна помощ за газифициране ще получат осем хиляди домакинства

Схемата ще бъде отворена за кандидатстване през есента

Осем хиляди домакинства ще получат финансово подпомагане за първоначална инвестиция за газифициране, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев. Целта на правителството е до 2020 г. 30% от домакинствата да бъдат газифицирани, обяви Добрев по време на конференцията "Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие", която се проведе днес в София.

Към момента едва 3% от домакинствата в страната са газифицирани. Една от основните причини за това е, че е нужна сериозна инвестиция за газификация – 5000–6000 лева. Затова в Международен фонд "Козлодуй" е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата за изграждане на инсталациите. Сумата на помощта за всяко семейство ще бъде фиксирана - между 2500 и 3000 евро. Единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, с които да докаже, че се отоплява на газ.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова коментира пред журналисти, че подпомагане ще получат тези домакинства, които живеят в газифицирани населени места, в които има наднормено замърсяване на въздуха с фини прахови частици. По думите й схемата ще бъде отворена за кандидатстване през есента, уточнява БНР.

В сравнение с другите страни от ЕС България е на първо място по използване на електроенергия за отопление, която е и най-скъпият енергиен източник, заяви още Добрев и прогнозира, че токът ще продължи да поскъпва през следващите години и битовата газификация е отлична алтернатива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.