1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавните имоти задължително ще трябва да бъдат застраховани срещу бедствия

Държавните имоти задължително ще трябва да бъдат застраховани срещу бедствия

Тези законодателни промени гласуваха на първо четене депутатите

Държавните имоти задължително ще трябва да бъдат застраховани срещу бедствия, сред които и земетресения. Тези законодателни промени гласуваха на първо четене депутатите, съобщава БНР.

Законопроектът предвижда минимален обем на покритите рискове при задължителното застраховане на застроените имоти - публична държавна собственост.  Предвижда се нормативно изискване за включване на застрахователните рискове „природни бедствия" и „земетресение" към задължителните и към момента застраховки.

Тъй като в по-голямата си част застрахователните компании поставят риска „земетресение" извън обхвата на застраховките, покриващи риск от природни бедствия, ще се наложи заплащане на допълнителна премия. Не се допуска самоучастие при задължителното застраховане на имотите срещу рисковете  от природни бедствия и земетресенията, гласуваха депутатите.

Припомняме, след силното земетресение в Перник през май, темата за застраховането на имотите отново излезе на дневен ред. Част от сградите с щети са общински, но не са застраховани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.