1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Датска компания разработва екологични електроцентрали за домa

Датска компания разработва екологични електроцентрали за домa

Технологията може да действа и като буфер за сгради, които се захранват от възобновяеми енергийни източници

Датската компания Dantherm Power наскоро обяви плановете си да продава мини-електроцентрали на твърдотелни оксидни горивни клетки (SOFC) за частни домове, пише greentech.bg.

Въпреки, че проектът е в съвсем първоначален етап, компанията прогнозира, че нейният обемистичък прототип ще се развива през следващите няколко години и ще се превърне в достойна зелена алтернатива на производителите на електроенергия. Технологията може да действа и като буфер за сгради, които се захранват от възобновяеми енергийни източници с периодичен характер като като вятъра и слънчевата енергия.

Клетките работят при много високи температури и теоретичната им ефективност по отношение на производството на електроенергия може да достигне забележителните 60%,  когато се използва за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия, технологията става още по-ефективна.

Високата ефективност на клетките, което означава и по-малък въглероден отпечатък, заедно с ниските емисии на азотни и серни окиси правят от твърдотелните оксидни клетки доста перспективна и обещаваща технология.

Тези клетки могат да бъдат внедрени за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия (CHP) за нуждите на дома. По този начин освен че домът ще е енергийно автономен, ще се постигне и по-висока ефективност на горивата, защото се елиминират загубите на електроенергия и топлоенергия, характерни за пренасянето на тока и по далекопроводите и на топлината по съответните тръбни пътища. Подобна система за когенерация може да се ползва самостоятелно или като буфер за потребителите на чиста енергия от възобновяеми енергийни източници като вятърни турбини и слънчеви панели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.