1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дебат на тема "Зелени закони и климат"

Дебат на тема "Зелени закони и климат"

България няма ясна национална политика за реагиране на промени в климата

"Зелени закони и климат" е темата на втория поред дебат по проекта "Да говорим (на) открито: политици и граждани в диалог по политиките за опазване на околната среда". Срещата ще бъде тази вечер (8 май 2014 г.) от 18 часа в сградата на Българското национално радио.

Засега от страна на политиците са потвърдили присъствие единствено от ПП "Зелените" (Борислав Сандов) и от Реформаторския блок (Виктор Лилов). От БСП и другите парламентарно представени партии за втори пореден път отказват участие в поредицата от зелени дебати, а ГЕРБ все още обмислят дали да се включат. Експертът по "Климатични промени" Антоанета Йотова и модераторът Иван Бедров ще водят разговора.

В момента България няма ясно формулирани национални приоритети по необходимите действия в изпълнение на международните и европейски задължения, така че да се провежда и съответна национална политика за реагиране на промени в климата. И все пак политиките за климата са изключително важни и актуални, доказват го например последната суха и топла зима у нас, поройните дъждове и последвалите наводнения, които са част от климатичните промени и изискват адекватна и бърза реакция.

Това налага и необходимостта от дебат за климата. Разговорът е отворен за всички заинтересувани страни и граждани. Освен присъствие на място всеки може да гледа дистанционно и да се включи в дискусията онлайн на платформата на сайта "Зелени закони". Там можете да намерите и експертен анализ доколко те са залегнали в предизборните програми на политическите партии, преминали 3% праг на последните парламентарни избори.

Най-важното, към което се стремят организаторите от Сдружение за изследователски практики и експертите в проекта, е работещ механизъм за диалог между две групи, които в момента са от двете страни на една барикада и нямат общ език.

Дебатите по проекта включват пет важни за страната ни екотеми: освен енергетика и климат предстоят още разговори за биоразнообразието, управлението на територията и селските региони.

Има ли у нас и възможен ли е дебат на тема климат? – разсъждават експертът Антоанета Йотова и екологът Бояна Василева от Сдружение за изследователски практики в студиото на радио "Бинар", което тази вечер ще излъчва на живо дискусията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.