1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дебатът за бъдещето на Природен парк „Пирин” навлиза в решителната си фаза

Дебатът за бъдещето на Природен парк „Пирин” навлиза в решителната си фаза

През 2013-та изтича десетгодишният план за управление на парка

В края на 2012 г. Природният парк "Пирин", който обхваща почти цялата планина (40 хил. ха), отбеляза половинвековното си съществуване като защитена природна територия с висок статут. А през настоящата година се навършват три десетилетия от включването на безценното кътче родна природа в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО като част от програмата „Човек и биосфера". Но 2013-та е и годината, в която изтича десетгодишният план за управление на парка и ще да бъде заменен с нов. Тази малка подробност обяснява до голяма степен ескалиращото напрежение между кръговете, имащи амбиции за изграждане на нови ски курорти, и природозащитниците, които смятат, че планината вече е презастроена.

Битката за Пирин започна още през 2011 г., когато бе даден старт на изработването на новия план за управление на Природния парк, отбелязва БНР.

Тогава кметовете на Банско, Добринище и Разлог споделиха заявените към тях инвеститорски намерения за изграждане на нови ски зони над Добринище и Разлог и разширяване на съществуващата над Банско. Общо около 200 км нови писти и съответните лифтове. А също и нови пътища, които да свързват трите зони в общ комплекс. Лансира се идеята за прокарване на въжена линия със 100-местна гондола, която да прехвърля туристите над двата резервата Джинджирица и Байови дупки. Крайната цел е превръщането на Пирин в световна туристическа ски дестинация. Вместо тези планове, свързани с изсичането на гори и други вреди за природата и биоразнообразието, природозащитниците предложиха алтернативна посока на мислене – районът да се развива по-скоро като зона за еко и СПА туризъм, тъй като има ресурс за точно този тип по-устойчиво развитие.

Флагманът на амбицията за превръщане на Пирин в световна ски дестинация е Банско, чиято ски зона вече няколко години наред е домакин на различни състезания от Световната купа по ски и чието рекламно лице е големият Алберто Томба. След поредицата от протести на гражданите на Банско тази зима кметът Георги Икономов депозира в МС предложение за промени в плана за управление на парка, което позволява изграждането на втори лифт поради безкрайните опашки на единствения съществуващ в ски зоната. Да се карат ски сега е наистина мъчение, споделят всички посетили курорта.

Но как се стигна до тук?

През 2000 г. бе дадена концесия на частна фирма да изгради писта над Банско, която беше предвидена да обслужва туристическа база с 7800 легла, преценена като незастрашаваща съществуването на Природния парк. За съжаление в района се развихри неконтролируемо строителство и днес легловата база е с около 20 хиляди места, а по склона към планината плъзнаха комплекси от хотели и жилищни сгради за туристи с още толкова легла.

Общо базата надхвърля вече 5 пъти планираното

И естествено единственият лифт не може да поеме цялото това множество. За всички е очевадно, че е необходим поне втори лифт. Но, при вече показаното трайно незачитане на законите от страна на инвеститорите с политически лобита, природозащитниците се опасяват, че ако се тръгне по линията на отстъпленията, след изграждането на втори лифт ще се поискат и създаването на нови писти, а за тях пък ще трябват нови лифтове и така – до безкрай...

Борислав Сандов, зам.-председател на „Зелените”, припомня, че не само не беше спазено ограничението за хотелската база в Банско, но и самият концесионер си присвои 60 процента повече територия от отредената му за ползване.

Когато един концесионер е надвишил с 65 ха концесията, която му е дадена, и не е бил санкциониран за това, не може да продължава да нарушава плана за управление на парка с изграждането на нов лифт – възмущава се той. – Нелепо е и да виждаме властите да подкрепят подобно желание. Според нас има много други по-устойчиви начини за развитие на туризма в планината и създаване на поминък на живеещите там. Районът има достатъчно природни богатства, които трябва да опазим, а не да осакатяваме планината заради недалновидни амбиции за бърза печалба. 

Последният рунд от големия дебат за бъдещето на Природен парк „Пирин”, който заради презастрояването си избегна на косъм заличаване от Списъка на ЮНЕСКО, навлиза в решителната си фаза – предстоящото приемане на новия план за управление на парка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.