1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дебелеещите туристи в САЩ поставят нови предизвикателства пред бизнеса с конни разходки

Дебелеещите туристи в САЩ поставят нови предизвикателства пред бизнеса с конни разходки

Каубоите и планинските водачи се подсигуряват с нови породи по-тежки коне и свръхголеми седла

Дебелеещите туристи в САЩ поставят нови предизвикателства пред компаниите, които предлагат услуги за тях. След като авиопревозвачи разшириха седалките в самолетите, на дневен ред да се справят с проблема са организаторите на конна езда сред природата, съобщи "Ройтерс". 

По официални данни в САЩ една трета от възрастните и 17% от младежите са с наднормено тегло. 

Тъй като интересът към прекарване на свободното време в ранчо или на кон сред природата се увеличава, каубоите и планинските водачи се подсигуряват с нови породи по-тежки коне и свръхголеми седла, за да побират извънгабаритните си клиенти. Доставчиците им  на специално облекло за езда пък прекрояват моделите спрямо по-широките талии и други елементи от телосложението на потребителите. Съвсем откровено новите седла се наричат "седла за големи задници" (big-butt saddles), казва Лий Харт, съдържател на ранчо в Монтана.

Статистиката на водачите в националния парк Йелоустоун за сезона пък сочи, от близо 2000 посетители, включили се в конните атракции, около 400 били с наднормено тегло. Наложило се на клиентите над 125 кг да бъде отказвана разходката, за да се предотвратят контузиите както на коня, така и на ездача, пише "Дневник".

Преди 30 години, когато американците с наднормено тегло са били едва 15%, седло с широчина около 42 см се е смятало за предостатъчно, дори за ездачите с най-пищна фигура. Днес съдържателите на атракциите вече зареждат седла с големина над 50 см, а един от тях разказва, че поръчал 56-сантиметрово, но и за него имал клиенти, чиито телеса преливат.

Освен седлата, собствениците сменят и конете, поръчват хибриди между ездитни и работни коне, които са по-големи, по-тежки и по-издържливи.

Това е поредната стъпка към напасването на индустриите в САЩ към проблема с наднорменото тегло, коментира Ройтерс. Например през 2011 "бърза помощ" в Бостън пусна линейка, приспособена за по-пълните пациенти, чиято носилка издържа около 390 кг, за да подсигури здравето и безопасността на пациентите си.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.