1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Декоративните гълъби във Видинско се търгуват от 30 до 200 лева

Декоративните гълъби във Видинско се търгуват от 30 до 200 лева

При високата цена на зърното и слънчогледа, с които се хранят гълъбите, хобито се поддържа трудно

От 30 до 200 лв. се търгуват декоративните гълъби, но хората от Видинския край, занимаващи се с отглеждане на редки породи, отчитат много слаб интерес към тях, каза Сашко Цоков, дългогодишен гълъбовъд от региона, съобщи Агенция "Фокус". Той разказа колко трудно е да се поддържа това хоби в днешни дни при високата цена на зърното и слънчогледа, с които се хранят гълъбите. С хобито си се занимава от 35 години, в момента той отглежда около 30 късоклюни гълъби, по-известни като „папагал” или „кабаци”, която порода изисква специални грижи при развъждането им заради късата човка.

Все по-рядко са и организираните изложби, на които се събират хора от страната и чужбина, които се занимават с този вид хоби. Във Видин от старите гълъбари са останали 5-6 човека, заяви Цоков. На 22 ноември във Видин ще се проведе изложба от декоративни гълъби, на която ще има и гости от Румъния. Иначе обичайните продажби на красивите декоративни гълъби стават в съботния пазарен ден или по интернет.

Цоков разказа и за други неволи на гълъбарите от региона, които се оплакват от завишена популация на плъхове и белки, особено в покрайнините на града, където вече има няколко случая на удушени гълъби и друг вид пернати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.