1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Делът на слънчевата енергия в енергийния микс на Германия е нараснал с 50%

Делът на слънчевата енергия в енергийния микс на Германия е нараснал с 50%

Снимка:

Увеличението се дължи на продължаващия силен растеж на новоинсталираните фотоволтаични централи

Делът на слънчевата енергия в енергийния микс на Германия е нараснал с 50% на базата на повишена инсталационна дейност във фотоволтаичния сектор и големия брой слънчеви часове. Като цяло приносът на възобновяемата енергия в страната е нараснал през първите девет месеца на 2012.

През първите три тримесечия на 2012 г. общо 24,9 милиарда киловатчаса слънчева енергия са били произведени в Германия, според Германската асоциация на енергийната и водната индустрии. Това може да се сравни с 16,5 млрд. киловатчаса, наблюдавани през първите девет месеца на 2011 г., пише greentech.bg.

Увеличението се дължи на продължаващия силен растеж на новоинсталираните фотоволтаични централи – между юли и септември 1,85 GW нови са били инсталирани. Фактор са и благоприятните условия с много слънчева светлина, наблюдавани през тази година.

Само през септември, според асоциацията, е произведена повече слънчева енергия, отколкото през който и да е друг месец през 2011 г. Като цяло делът на фотоволтаиците в Германия се е увеличил от 4,1 до 6,1% през последната година. Следователно, фотоволтаиците са най-важният източник на възобновяема енергия в страната след вятъра, който пък има принос в размер на 8,6%.

През първите девет месеца на годината, възобновяемите енергийни източници са съставлявали около 26% от електроенергийния микс Германия. Поради метеорологичните условия обаче бизнес-асоциацията прогнозира, че този дял ще намалее през Q4.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.