1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Делът на възобновяемите източници в енергийния микс на Германия е нараснал до една пета

Делът на възобновяемите източници в енергийния микс на Германия е нараснал до една пета

Най-голямата промяна идва от фотоволтаичния сектор, където производството е нараснало със 76% спрямо 2010 г.

През първата половина на годината делът на възобновяемите източници (ВЕИ) в енергийния микс на Германия е нараснал до една пета, съобщи "Шпигел". Това е сериозен скок спрямо нивата от 2010 г. и малка стъпка към постигането на амбициите на страната да елиминира ядрените си мощности.

Данните са от доклада на Германската асоциация на енергийната и водната индустрия (BDEW), според който през първите 6 месеца на годината 20.8% от произведената в страната енергия е била от ВЕИ. Само половин година по-рано – през 2010 г, делът на екоенергията е бил 18.3%.

Тези резултати със сигурност ще зарадват канцлера Ангела Меркел, която преди няколко месеца вложи значителна част от политическия си капитал, за да отклони пътя на германската енергетика от употребата на ядрена енергия, коментира "Шпигел".

Според авторите на доклада на BDEW обаче нарастването на дела на "зелената енергия" не е свързано с решението на Меркел за незабавното затваряне на 7 германски АЕЦ след аварията във Фукушима през март. То обаче ще подпомогне дългосрочните усилия на страната да елиминира напълно ядрената енергия до 2022 г. Целта, набелязана от канцлера, е дотогава Германия да произвежда 35% от електричеството си от ВЕИ.

Данните от доклада показват още, че консумацията на енергия в страната не се е променила от 2010 г. и остава около 275.5 млн. мегаватчаса, но делът на източници като вятър, биомаса, малки водни централи, слънчеви панели и изгаряне на отпадъци е нараснал до 57.3 млн. мегаватчаса през първата половина на годината.

Основният възобновяем източник е вятърът, чийто дял е нараснал до 20.7 млн. мегаватчаса, или 7.5% от общата енергийна консумация. След него се нареждат биомасата с 5.6%, слънцето с 3.5% и ВЕЦ-овете с 3.3%. Останалите 0.8% от потреблението се падат на изгарянето на отпадъци и други по-малко застъпени ВЕИ технологии.

Най-голямата промяна идва от фотоволтаичния сектор, където производството почти се е удвоило. То е нараснало със 76% спрямо 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.