1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Делът на ВЕИ в енергийната система на страната надхвърля 20%

Делът на ВЕИ в енергийната система на страната надхвърля 20%

Това каза директорът на Централното диспечерско управление на Енергийния системен оператор Митю Христозов

За първите пет месеца на 2013-та в сравнение със същия период на миналата година делът на възобновяемите енергийни източници в енергийната система на страната надхвърля 20 процента и достига почти до 25 на сто. Това каза на международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" директорът на Централното диспечерско управление на Енергийния системен оператор Митю Христозов, цитиран от БТА.

Той припомни, че задължението на страната ни през 2020 година като индикативна цел е този дял да бъде 16 процента. Запитан означава ли това, че трябва да спираме ВЕИ, Христозов отговори с думите - "Вие го казахте, аз го поддържам".

Христозов коментира още, че в страната няма свръхпроизводство на електроенергия. Според него основният проблем е, че потреблението в страната е по-ниско в сравнение с предишните години. Такива минимални товари от 2200 мегавата потребление в страната като през май нямат прецедент 15 години назад. Христозов коментира, че у нас преобладаващото потребление е битовото, а делът на индустрията е доста по-малък. Той бе категоричен, че тъй като в България не е развита битовата газификация, през зимата достигаме потребление 7000-7400 мегавата, което е изключително от бита, и по тази причина всички мощности, които имаме в страната, ни трябват.

В отговор на въпрос какво е мнението му за АЕЦ "Белене" Христозов каза, че ако в България "тръгне индустрията и започнем да се развиваме като Турция с 10 процента ръст на потреблението, естествено ще ни трябва не само АЕЦ "Белене", но и грубо казано, за нашата система - по една централа като "Контур Глобал" всяка година".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.