1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Делфинът, изплувал край къмпинг "Корал", е умрял от удавяне

Делфинът, изплувал край къмпинг "Корал", е умрял от удавяне

Според заключенията на експертизата отворите по тялото на делфина са от рибарска канжа

Делфинът, който изплува край къмпинг "Корал" и за който свидетели твърдяха, че е бил застрелян, е умрял от удавяне, съобщи по телефона за БТА прокурор Кънчо Крумов от районната прокуратура в Царево.

Експертите са установили, че прободните рани по кожата на делфина са от рибарски куки, които най-вероятно са използвани за изваждането на бозайника от мрежите и изхвърлянето му в морето. На снимките, разпространени от концесионера на плажа "Корал" Атанас Русев, се виждаха пет дупки, за които се твърдеше, че са от огнестрелно оръжие.

Според заключенията на експертизата отворите по тялото на делфина са от рибарска канжа. По всяка вероятност се е действало с две канжи. Липсват каквито и да е било данни за стрелба по животното.

Крумов заяви, цитиран от агенция "Фокус", че в последните дни на август вълнението на морето е било около 3-4 бала. Няма данни къде е станало произшествието и в какви мрежи се е оплело животното, не може да се докаже.

Рибарските мрежи за калкан престояват в морето от 7 до 14 дни. Ако се хване делфин на тях, той може да оцелее не повече от час и половина-два. Ако е по-силен, може да разкъса мрежата и да излезе, в противен случай загива и рибарите използват канжите, за да го освободят от мрежата. Експертизата е изготвена от главния инспектор по здравеопазване на животните към Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас.

Първоначалната реакция на полицията беше, че няма данни за престъпление. От окръжната прокуратура в Бургас по-рано днес заявиха пред "Дневник", че чакат преписката от полицията в Царево, за да преценят дали да започнат разследване. Междувременно труп на друг делфин изплува край бреговете на Созопол.

В четвъртък проверка по случая започна изпълнителната агенция по рибарство. Министърът на земеделието Мирослав Найденов предположи, че някой може да се е саморазправил с делфините, тъй като има свръхпопулация в Черно море и те унищожават мрежите на рибарите. По-рано днес Атанас Русев съобщи, че багер е изровил трупа на бозайника.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.