1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Делото, свързано с курортен комплекс "Русалка", се връща за разглеждане

Делото, свързано с курортен комплекс "Русалка", се връща за разглеждане

Върховният касационен съд е отменил решение, с което държавата си върна над 182 дка горски земи

Върховният касационен съд е отменил миналия месец решение, с което държавата си върна над 182 дка горски земи, върху които се намира курортен комплекс "Русалка", съобщи днес "Капитал Daily".

Делото се връща за разглеждане във Варненския апелативен съд с мотив, че някои доводи на фирмите на Николай и Евгения Баневи, собственици на комплекса, не са взети предвид при произнасянето през 2012 г. Ще бъде извършена и техническа експертиза, която да установи каква част от земята е необходима за обслужването на прилежащи на комплекса постройки.

Спорът е за гори в землището на село Свети Никола, прехвърлено на "Русалка тур" през 2009 г. от тогавашния областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев от ДПС. След това сем. Баневи прехвърлят терените на друга своя фирма - "Паррус".

През 2010 г. земеделският министър от правителството на ГЕРБ Мирослав Найденов завежда дело срещу фирмите на Баневи за правото на собственост върху 182.5 дка гори от общо над 300, върху които няма прилежащи на комплекса постройки.

Делото е спечелено от държавата първо пред Добричкия окръжен съд, а след това и пред Варненския апелативен съд, който ще разгледа казуса отново на 28 май.  

"Варненския апелативен съд не допусна не само техническата, а нито една експертиза, поискана от нашите адвокати", коментира пред "Капитал" Евгения Банева. През цялото управление на ГЕРБ имаше натиск по това дело и е нормално варненският съд да не се ангажира по-сериозно. Самото дело е безсмислено. Комплексът е продаден заедно с терените под него – общо 330 хил. кв.м, които няма как да са горски фонд, тъй като са преобразувани за изграждането на къмпинга", каза още Банева, която в момента води предизборна кампания като независим евродепутат.

Според адвоката, нает от земеделското министерство – Силвия Цветкова, върху присъдените на държавата терени няма постройки. Тя отложи коментарите за след заседанието по делото на 28 май и каза, че спорна остава и собствеността на остатъка от 330 дка в Каварна, използвани от "Русалка тур".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.