1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ден на отворените врати провежда институтът по земеделие в Кюстендил

Ден на отворените врати провежда институтът по земеделие в Кюстендил

Предвиждат се лекции, демонстрации и състезание по резитба на овощни дървета

Институтът по земеделие в Кюстендил провежда Ден на отворените врати. В интервю за радио „Фокус” директорът на института Димитър Домозетов посочи, че за днес се предвиждат лекции, демонстрации и състезание по резитба на овощни дървета.

Днес институтът посреща и гости от съседните на България страни. „Овощните дървета, на които е извършена резитба, получават по-добри добиви. Тя е съществен момент от технологията за отглеждане на овошките. Резитбата е една борба с овощното дърво през целия му живот – как да израсте, каква да е короната, колко да плододава, да се поддържа равновесието на растежа, както и подмладяване на дървото. Всичко това се преследва с резитбата и ежегодно се провежда конкретна резитба”, разказа Димитър Домозетов.

Той посочи, че резитбата се разделя на няколко вида – лятна и зимна, без и с листа. В зависимост от възрастта на дървото, резитбата се дели - за формиране, за плододаване, за подмладяване.

Днес ще бъдат излъчени и най-добрите овощари, които ще се включат в състезанието по резитба и ще получат специални награди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.