1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутати ще обсъждат енергийната стратегия до 2020 г.

Депутати ще обсъждат енергийната стратегия до 2020 г.

Планът е изработен от икономическото министерство и ще важи за осем години и половина

Депутати от икономическата комисия към парламента ще разгледат на днешното си заседание Енергийната стратегия на България до 2020 г., съобщиха от Народното събрание. Досега документът беше одобрен от парламентарната комисия по труда и социалната политика в началото на април. Министерски съвет прие стратегията на 2 март след няколко годишно закъснение. Планът е изработен от икономическото министерство и ще важи за осем години и половина.

Сред целите на стратегията са изграждането на нови ядрени мощности в Белене или Козлодуй, повишаване на енергийната ефективност, насърчаване на изграждането на Южния газов коридор, както и подкрепа на автомобилите захранвани с ток. Веднага след представянето на документа, бизнеса го разкритикува. От Българската стопанска камара излязоха със становище, според което "стратегията обрича страната на енергийна бедност".

Други критики отправени от частния сектор бяха свързани с липсата на точен план и мерки за постигане на заложените цели. Според документа три са приоритетите пред страната в енергетиката - постигане на сигурност на енергийните доставки, използване на местни ресурси и повишаване на енергийната ефективност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.