1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутати внесоха искане за анкетна парламентарна комисия по казуса с дюните в Несебър

Депутати внесоха искане за анкетна парламентарна комисия по казуса с дюните в Несебър

Тя трябва да установи защо е възможно да се облагодетелстват фирми, които са близки до управляващите

57 депутати внесоха в деловодството на Народното събрание искане за създаване на парламентарна анкетна комисия за изясняване на всички данни и обстоятелства около сделката със земи в района на Несебър, предаде Агенция „Фокус”. Под искането за създаване на анкетна комисия са се подписали депутати от Коалиция за България, ДПС и независими.

Предложението е комисията да работи в срок от един месец и да е съставена от 6 членове – по един представител от всяка парламентарна група и един независим депутат.

„Случаят в Несебър показва, че подобни процедури, които продължават да се финализират от това правителство, не са изолиран случай. Интересно ще бъде анкетната комисия да установи, защо правителството, което твърдеше, че е несправедливо да се правят заменки и да се изключват земи от горския фонд с цел тяхното застрояване, продължава 3500 сделки по закон от 2003 г., независимо, че има приет изцяло нов Закон за горите през 2011 г.”, коментира един от вносителите на искането за анкетна комисия Ангел Найденов от Коалиция за България.

По думите му комисията трябва да установи защо е възможно да се облагодетелстват фирми, които са близки до управляващите, купувайки земи по цени на базата на данъчни оценки и след това да е възможно да получат доходи в размер на 50 пъти повече, отколкото са платили.

„Стойността на платените земи е малко повече над 1 милион лева. Доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването са повече от 50 млн. лв. Това са обстоятелства, които трябва да привлекат вниманието и на народните представители. Силно се надяваме, че подкрепа, която беше изразена на думи, ще бъде получена и в пленарна зала”, заяви Найденов.

На въпрос, свързан с това, че казусът в Несебър може да се гледа в комисията за проучване на корупцията по високите етажи на властта, с председател Яне Янев, Ангел Найденов заяви: „Яне Янев четири месеца не е приключил нито една проверка. Дълбоко се съмнявам, че Яне Янев има амбицията да приключи, който и да е от тези случаи, особено тогава, когато в дадена далавера са замесени хора, близки до днес управляващите.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.