1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десетки хиляди хора напускат тайландската столица Банкок заради морски прилив

Десетки хиляди хора напускат тайландската столица Банкок заради морски прилив

Снимка:

Правителството обяви дълъг уикенд от пет неработни дни, за да може населението да се евакуира

Десетки хиляди хора напускат тайландската столица Банкок заради морския прилив, който се очаква да причини нови наводнения, предаде "Ройтерс". Главното опасение е, че реката Чао Прая, минаваща през града, ще прелее през уикенда поради необичайно големия прилив. Сгради в Банкок са обезопасени с чували с пясък, а някои уязвими улици са почти напълно изоставени.

Наводненията в Тайланд, които са най-тежките през последните 50 години, са причинени отчасти от необичайно проливните мусонни дъждове. Те причиниха смъртта на 377 души от средата на юли и нарушиха живота на 2,2 милиона, досега предимно в северните и централни провинции. Телевизионни кадри показват големи задръствания по пътищата, водещи извън града, и претъпкани сектори за заминаващи на летището. Не е ясно обаче колко точно хора напускат града, тъй като по-голямата част от съоръженията за наблюдение са наводнени, съобщиха властите.

Премиерът Инглук Шинаватра каза, че обмисля предложение за прокопаване на канали до някои пътища в източен Банкок, за да се отклони водата към Тайландския залив. Идеята е подкрепена от председателя на тайландското подразделение на Тойота Мотор корп., чиито фабрики са наводнени, предава БТА. Пътищата около кралския дворец, главна туристическа дестинация, са отчасти наводнени, както и някои улици в гъстонаселения китайски квартал. На улица пред двореца тази сутрин таксиметров шофьор улови двуметрова змия. Жителите трябва да се справят и с крокодили, избягали от наводнени ферми.

Много от централните улици на Банкок не са засегнати от наводненията, но крайните квартали продължават да се борят със стихията.

Правителството обяви дълъг уикенд от пет неработни дни, за да може населението да се евакуира. Министерството на отбраната съобщи, че 50 000 военнослужещи с 1000 лодки и 1000 автомобила са в готовност да помогнат за евакуирането на хората. Правителственият кризисен център съобщи, че скоро ще има евакуационни центрове в осем провинции, които ще могат да поемат между 100 000 и 200 000 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.