1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десетки мъртви риби изхвърлени по бреговете на река Искър

Десетки мъртви риби изхвърлени по бреговете на река Искър

Според община "Искър" става въпрос за изливане на замърсени води в реката от все още неизвестен източник

Десетки мъртви риби, изхвърлени по бреговете на река Искър, стреснаха жителите на столичните квартали Горубляне и "Дружба" вчера (10.08.2011 г.). Живеещите наоколо са силно притеснени и шокирани от гледката. Край коритото на реката се носи невъобразима миризма. Замърсяването е в района между Панчаревското езеро и столичния квартал Горубляне, пише в.Стандарт.

Според община "Искър" става въпрос за изливане на замърсени води в реката от все още неизвестен източник. По думите на местен риболовец замърсяването на реката особено с битови отпадъци в района на "Дружба" е често срещано, но въпреки това  до този момент не се е случвало да плува толкова мъртва риба.

Целият парк на бившия къмпинг "Враня" бъка от всевъзможни боклуци, водите на Искър си проправят път през лабиринт от чували със строителни материали и всякакъв битов отпадък. Срещат се дори части от "разфасовани" автомобили и документи на хора, станали жертва на грабежи. От две места в Искър се вливат отпадни води, твърдят рибарите. Първият канал е непосредствено под пречиствателната станция на Панчарево, където тези дни водата е била мътна със синьо-синкав оттенък. Другият канал пресича пътя за Самоков в центъра на Горубляне и идва от Бистрица. По него се носят чували, препълнени с пластмасови опаковки, консервени кутии и бутилки.

Официално от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) съобщиха, че са получили сигнал на 9 август и са направили обследване на реката. Взети са проби и се прави физикохимичен анализ. Според ИАОС зеленикаво-синкавият цвят на водата се дължи на цъфнал планктон в Панчаревското езеро, което е нормално за сезона. Според тях обаче има и друга причина за умрялата риба. Затова инспекторите са взели проби, които тепърва ще покажат каква е причината за отравянето на рибата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.