1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десетки села в Северна и Централна Гърция останаха изолирани от света заради студа

Десетки села в Северна и Централна Гърция останаха изолирани от света заради студа

В планинските райони на областта Тесалия снежната покривка е над метър и половина

Десетки села в Северна и Централна Гърция останаха изолирани от света заради студа и силния снеговалеж в страната, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Снегът предизвика сериозни проблеми в областите Епир, Тесалия, гръцка Македония и Тракия. Без електричество са много села в северната част и по специално по границата с Албания. В планинските райони на областта Тесалия снежната покривка е над метър и половина. Синоптиците успокояват, че снеговалежите ще спрат и че се очаква покачване на температурите.

В цяла Сърбия бяха регистрирани изключително ниски температури, а най-студено бе в Златибор, където в шест часа сутринта температурата беше минус 17 градуса, съобщава агенция "Танюг". В Белград бяха измерени минус 10 градуса.

На територията на община Свърлиг, източна Сърбия, снощи бе обявено извънредно положение заради силния снеговалеж и ниските температури. Пожарникари и спасителни екипи вчера спасяваха пътници в закъсал автобус. Екипи, които разчистват пътищата, пробиха път до две села, откъдето бяха извозени болни хора. Движението в страната е затруднено.

До минус 35 градуса по Целзий падна температурата в турския окръг Ерзурум в източната част на страната, съобщи Анадолската агенция. Много ниски температури са били измерени тази нощ и в редица други окръзи в Източен Анадол - в Агръ - минус 28 градуса по Целзий, в Ардахан и Карс - минус 27 градуса. В някои райони днес се очаква най-високите температури да не надвишават минус 14 градуса по Целзий.

Заради обилните снеговалежи общо 727 села в Източна Турция са откъснати от света. Същевременно турските телевизии съобщават, че температурата в Истанбул през уикенда ще се покачи с 6-8 градуса. Днес в мегаполиса, който тази седмица бе скован от студ, се очаква да вали дъжд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.