1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Десислава Терзиева: Планираме програма за спасяване на населени места с воден режим

Десислава Терзиева: Планираме програма за спасяване на населени места с воден режим

Снимка:

ГЕРБ обърна гръб на малките общини и на неразвитие райони, каза министърът на регионалното развитие

Имаме готова програма, според която държавата да започне ежегодно да отделя целеви средства за по-малките пътища. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в ефира на БНТ. Тя изтъкна, че 35% от тази инфраструктура, която е част от втория и третия клас републиканска пътна мрежа, е в окаяно състояние. „Държавата не е имала никаква политика поне ежегодно да инвестира определена сума пари, според бюджета, за да рехабилитира постепенно тези пътища“, каза министър Терзиева и добави: „Предвиждаме около 170 млн. евро от новата ОП „Региони в растеж“ да договаряме с ЕК точно за такива пътища“.  

Министърът заяви, че европейските средства в размер на 750 млн. евро ще стигнат само за АМ „Струма“, ако съфинансирането от страна на държавата е 20%. По отношение на АМ „Хемус“ г-жа Терзиева отбеляза, че в момента се прави предпроектно проучване, след което ще започне проектиране, за което има европейски средства. За самото изграждане ще се търсят други източници на финансиране. Министър Терзиева обърна внимание, че освен АМ“Хемус“ има и други  приоритетни инфраструктурни проекти като например Видин-Монтана, Калотина–София, тунела под Шипка. „По обхода на Габрово и Западната дъга на Околовръстния път се работи.

„Още от първия ден моето министерство и аз работим усилено и за секунди не сме спрели усвояването на средства. За три месеца сме усвоили 185 млн. евро, което е 80% повече в сравнение с миналогодишния тримесечен период“, подчерта министър Терзиева.

Тя подчерта още, че е липсвала каквато и да е реформа във ВиК сектора. Тя изтъкна, че през 2009г. са спрени големи ВиК проекти, въпреки че тогава е имало по-големи възможности в бюджета, отколкото сега. По думите й един от проблемите е лошото управление на ВиК дружествата. Освен това трябва да се ограничи поливането с питейна вода и неплащането й. „Планираме програма, с която да се спаси водоснабдяването в населени места, където през лятото се налагат режими“, добави министърът на регионалното развитие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.