1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Деца измайсториха от пластмасови бутилки хранилки за птици

Деца измайсториха от пластмасови бутилки хранилки за птици

Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците

Деца измайсториха от пластмасови бутилки хранилки за птици, с които ще се опитат да привлекат по-редки видове да се завърнат в Добрич. Инициативата е на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е част от образователната програма на изложбата с фотоси "Пътуване с птиците", която гостува в художествената галерия.

В големите студове, когато горските плодове са изсъхнали, а много от насекомите спят или са загинали, можем да помогнем на птиците като им осигурим семена от диня, пъпеш, тиква, слънчоглед, коноп, лен, обясни екологът Михаил Илиев от дружеството. Той напомни, че храната не бива да бъде солена. През зимата семената са голямо лакомство за големия и синия синигер, за обикновената чинка и домашното врабче.

Хранилките могат да привлекат и горската зидарка, която отдавна не може да бъде забелязана сред градския пейзаж в Добрич, но е много атрактивна и неплашлива птица, поясни екологът, цитиран от БТА.

Децата се надяват да помогнат и на големия пъстър кълвач, на сойки и черешарки. На всички, които искат да опитат бързо да направят хранилка за птици, екологът препоръчва да вземат по-голяма пластмасова бутилка - от 1,5-2 литра, за да бъде зареждана по-рядко. По нея се правят дупчици, през които птиците да кълват семената. На бутилката се слага и пръчица, дълга около 20 сантиметра, на която пернатите да кацат.

С въженце бутилката се завързва на дърво. Хранилките могат да бъдат апликирани с цветни хартии, за да привличат по-лесно "гостите". Много е важно за "трапезата" да се осигури и по-усамотено място - далеч от хора и котки.

Петокласници от СОУ "Петко Славейков", които приготвиха хранилките, утре ще ги поставят в Центъра за защита на природата и животните и в градския парк "Свети Георги". Цяла зима децата ще следят да има достатъчно семена за птиците.

Маркиран царски орел от България е избрал да презимува в Турция, където е бил фотографиран. Маркираната от "Зелени Балкани" защитена птица е била засечена на близо 500 км от родното си гнездо, на около 80 км южно от Черноморският бряг, съобщават от фондацията. Птицата е била уловена от камерата на турския фотограф Огюз Алтън.

Орелът е излюпен и отгледан в община Елхово, България. Според биометричните данни (размера на тялото и крилата), които са му били снети, е от мъжки пол.

Маркиран е през юни 2011 г. със стандартен метален пръстен на Българската орнитологична централа и цветен PVC пръстен (зелен с бял надпис К3). Именно по цветния пръстен птицата е била разпозната. Цветният пръстен се поставя на орела, за да може да бъде индивидуално разпознаван след излитането си от гнездото.

Научаването на местата, където птиците прекарват голяма част от времето си, и то в един от трудните сезони - зимата, има важно значение за опазването на вида. Цветният пръстен е най-евтиното средство за идентифициране и проследяване на птици.

Орелът, който досега е бил просто Орел 8, вече ще се казва Алтън (златен).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.