1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Детска градина в Павликени ще преработва биоразградими отпадъци

Детска градина в Павликени ще преработва биоразградими отпадъци

Проектът има ековъзпитателна цел

Детска градина в Павликени ще преработва биоразградими отпадъци. От детското заведение са спечелили проект, който им осигурява два пластмасови контейнера за отпадъци. Единият компостер е предназначен за отпадъците от кухнята, а другият за тези от двора на детската градина, разказа Нова телевизия.

Двата пластмасови койнтейнера са с различна вместимост. По-големият побира около един кубик отпадъци. Единственото условие е те да са биоразградими, като листа, обелки от плодове и зеленчуци и растения.

„Идеята да кандидатстваме е свързана с традицията в нашата детска градина да се работи по ековъзпитание. Това е начин да може да се върже образованието с практическата дейност на децата и с крайния резултат. Идеята ни е децата да поставят суровините в компостера и след шест месеца да видим крайния резултат”, обясни Мариана Попова – директор ЦДГ „Вяра, надежда и любов” гр. Павликени.

С помощта на компостерите децата ще могат да разберат и начина, по който природата сама преработва ненужното. Те нямат дъно и така дават възможност на всякакви микроорганизми да се движат и хранят със съдържанието им. С помощта им след половин година боклукът ще се превърне в тор, с която децата ще могат да наторят цветните лехи в двора на градината.

Компостерите не са първите екосъоръжения, които детска градина „Вяра надежда и любов” печели. Децата имат и специални контейнери за батерии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.