1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Детска книжка за биоградинарство излезе на книжния пазар

Детска книжка за биоградинарство излезе на книжния пазар

"Ако децата сега се научат да обичат земята, няма да има нужда след това да я спасяват" е посланието на авторката Светла Николова

"С децата в биоградината" е предназначена за деца на възраст от 5 до 10 години. От нея децата ще научат на достъпен за тях език какво е биоградина, как точно се отглеждат зеленчуци, плодове и цветя в нея.

Авторката Светла Николова от сдружение "Агролинк" е радетел на биопроизводството и също е градинар. Тя разказва на децата как може с малки стъпки да се направят чудеса в градината: от вкусните зеленчукови лехи или многоцветното великолепие на цветята до любопитната експедиция в света на дивия животински свят.

Героите в книжката Ани и нейният приятел, червейчето Работливко, развеждат децата из градина с вкусни биозеленчуци и плодове. Книжката за малкия градинар приканва децата и техните родители към едно съвместно пътуване и опит в света на природата. Засягат се важните неща в биоградинарството – опазването на земята, грижата за живи същества и постигането на хармония. Рисунките са на Павлина Отова.

"Ако децата сега се научат да обичат земята, няма да има нужда след това да я спасяват" е посланието на книжката.

"В градината е много хубаво, ако се грижим с любов към растенията и когато знаем и разбираме какво правим. Това научихме, докато работихме заедно с децата от дома в Драгалевци и от училището за деца с увреден слух - София. Заедно с тях направихме биоградинки, в които отгледахме различни зеленчуци, цветя и билки. След това готвихме вкусни ястия, играхме танци на плодородието и се забавлявахме," разказва и Драгомир Захариев от Агролинк за идеята за подобна книжка.

Книжката се продава в биомагазини и книжарници в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич. Със закупуването й се подпомага поддържането на градинката в училището за деца с увреден слух – София и изграждането на нови биоградинки в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.