Детска природна академия ще отвори врати през септември 2014 г. в местността Узана

Снимка:

Проектът се изпълнява от Българска фондация "Биоразнообразие" и Асоциацията на парковете в България

Уникална по рода си детска природна академия ще отвори врати през септември 2014 г. в местността Узана между Централен Балкан и парк "Българка". Проектът се изпълнява от Българска фондация "Биоразнообразие" и Асоциацията на парковете в България като част от усилията за поощряване информираната обществена подкрепа за устойчиво развитие на селските райони.

Изграждането на академията е част от мащабната българско-швейцарска програма "Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони", която се разработва в различни компоненти с общо 10 партньорски организации и ще продължи до есента на 2016 г. Работата по различните проекти към програмата през първата една година беше отчетена пред журналисти този вторник в БТА. Проектът с краткото име "За Балкана и хората" работи в девет зони от мрежата Натура 2000, за да създава условия за икономическо развитие чрез опазване на природата. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.

Идеята е академията да бъде първият по рода си у нас съвременен център за обучение и интерпретация, който използва модерни образователни подходи и модули, разказа Румяна Иванова от БФБ. За целта изпълнителите са консултирали с швейцарски експерти програмата на обучение и формите на забавления за академията. Специално обучен персонал ще води образователните модули и игри в академията.

В същото време тя ще е със свободен достъп за ползване от всички туристи в местността, като заниманията там ще са насочени към ученици на гимназиална възраст и техните родители.

Академията ще бъде изградена в център "Узана", ще разполага с голяма база, много зали за обучения и игра, с огромна външна площ с екопътеки, градини и места за игра. Мястото е избрано заради успешното партньорство между Българска фондация "Биоразнообразие" и община Габрово. Идеята е впоследствие общината да поеме стопанисването и изпълнението на проекта.

Идеята за детска природна академия идва заради установени липси на образователни и занимателни практики по време на зелените училища у нас, обясни още Иванова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.