1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Детски екостационар получи специална награда в конкурса „Сграда на годината 2013“

Детски екостационар получи специална награда в конкурса „Сграда на годината 2013“

„Бели брези” в Природен парк „Витоша” e осъществен в партньорство с Norwegian Crafts Development

На 11 декември 2013 г. в София Ивент Център се проведе официалната церемония по награждаване на отличените сгради, участвали в конкурса „Сграда на годината 2013 г.“. Бяха раздадени 25 награди в 12 категории. В категорията „Образование и спорт“ специално отличие получи „Детският екостационар „Бели брези“. 

Детският екостационар „Бели брези” в Природен парк „Витоша” към Изпълнителна агенция по горите е изграден през 2013 г. по проект „Възраждане и запазване на традиционни строителни техники и умения, използвани в България”, осъществен в партньорство с Norwegian Crafts Development - Норвегия  по приоритетна област: „Опазване на европейското културно наследство”. Проектът е пилотен, финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и държавния бюджет на Република България.

Сградата съчетава функциите на информационен, образователен и изложбен център, осигуряващ закрити експозиционни площи, с възможност за провеждане на учебни беседи на деца и ученици по отношение на биологичното разнообразие в района на природния парк, етнографската специфичност и други.

В процеса на проектиране и строителство са проучени и приложени различни стари строителни техники: каменна зидария, паянтови дървени конструкции, блоков градеж от необработени дървени трупи, стени от непечени тухли (кирпич), стени от плет, дървен гредоред с глинен пълнеж, покрив от дървени шинди, глинени мазилки и др. Използвани са естествени строителни материали: камък, дърво, непечена глина и слама, както и стари системи за отопление, като зидана печка (джамал) и въздушно подово отопление (хипокауст).

Експериментирани са строителни конструкции от дървени трупи с малък диаметър, т.н. “ритловици”, които се добиват при санитарното прочистване на гората.

В съчетание с музеите на мечката, водното конче и совите, разположени в непосредствена близост, и с информационна алея в местността Игликина поляна, Детският екостационар предоставя добри възможности за провеждане на зелени училища. По този начин се удължава престоят на посетителите на парка, когато условията възпрепятстват обучението на открито, предлагайки подходящи условия за занимания в уютна атмосфера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.