1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дейностите в защита на околната среда стават все по-смъртоносни, сочи доклад

Дейностите в защита на околната среда стават все по-смъртоносни, сочи доклад

Броят на загиналите се увеличава драстично през последните три години

Повече от 700 души са загинали през последните 10 години при дейности "в защита на своите човешки права или на правата на други във връзка с околната среда и по-специално със земята и горите", се казва в доклад на международната неправителствена организация "Глобал уитнес", цитиран от Асошиейтед пред.

Според базираната в Лондон група броят на загиналите през 2010 година е бил 96, а миналата година е достигнал 106, което е значително увеличение в сравнение с предните шест години.

Над три четвърти от убийствата, регистрирани от "Глобал уитнес", са били извършени в три южноамерикански страни - Бразилия, Колумбия и Перу. Във Филипините са били извършени 50 убийства. Във всички тези държави се водят кръвопролитни борби за правата върху земята между местното население и могъщи компании, отбелязва БТА.

Според организацията има още голям брой убийства, за които няма информация, особено в страни със сравнително затворени общества като Мианма, Лаос и Китай.

Дейностите в защита на околната среда, изглежда, стават все по-смъртоносни. Хора, проучващи убийствата на природозащитници, казват, че броят на загиналите се увеличава драстично през последните три години. Те допускат, че това може да се дължи до известна степен на подобряването на събирането на данни за тези случаи, но според тях то е до голяма степен последица от ожесточаващите се борби за намаляващите природни ресурси, особено в Латинска Америка и Азия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.