1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Директорът на Национален парк "Пирин" подаде оставка

Директорът на Национален парк "Пирин" подаде оставка

Паркът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г.

Директорът на Национален парк "Пирин"  Георги Грънчаров подаде оставка заради конфликт на интереси и близки връзки с концесионера на ски зона Банско "Юлен". Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" приветства решението, става ясно от информация на организацията.

Националните паркове са изключителна държавна собственост и по закон са най-сериозно охраняваните и запазени защитени територии в страната след резерватите.

По време на управлението на Георги Грънчаров сателитни снимки показаха, че ски зоната в Банско е по-голяма от разрешената от правителството концесия от 99,5 хектара. Коалицията „За да остане природа в България" очаква сегашното правителство да обяви официалните данни от замерването на площта, обещани през лятото.

Заради работата на Георги Грънчаров ЮНЕСКО взе решение, че или България ще гарантира, че строителството на ски курорти в Национален парк "Пирин" ще бъде прекратено, или организацията ще впише обекта в листата на „световното природно наследство в опасност" с всички последствия за имиджа на българската държава. Национален парк "Пирин" е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО към ООН през 1983 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.