1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Директорът на РИОСВ-Пазарджик изиска Доклад за оценка степента на въздействие върху защитени зони „Западни Родопи” и „Родопи Западни”

Директорът на РИОСВ-Пазарджик изиска Доклад за оценка степента на въздействие върху защитени зони „Западни Родопи” и „Родопи Западни”

Снимка:

Докладът е част от процедурата за разглеждане на инвестиционното предложение „Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица Център”

На основание постъпило становище от Сдружение за дива природа „Балкани” по време на общественото обсъждане на Доклада по ОВОС за инвестиционно предложение „Добив и преработка на волфрамсъдържащи руди" от находище „Грънчарица Център”, директорът на РИОСВ-Пазарджик изиска от възложителя „Ресурс-1”АД да представи в инспекцията Доклад за оценка степента на въздействие от реализацията му върху защитени зони „Западни Родопи” и „Родопи Западни”. 

Становището на Сдружението визира възможно увреждане на местообитания и биокоридори на вида европейски вълк (Canis lupus) и кафява мечка (Ursus arctos), предмет на опазване в защитена зона BG0001030 ”Родопи Западни”, както и безпокойство и увреждане на популации на видове, предмет на опазване в защитена зона BG0002063 „Западни Родопи”. 

Оценката за степента на въздействие трябва да бъде възложена на колектив от експерти по опазване на европейския вълк и на кафявата мечка и на експерти по опазване на птици и местообитания.

В доклада е нужно да бъде разгледано и въздействието на инвестиционното предложение върху режима на подземните води и как това би се отразило на видовете и местообитанията.

Полевите проучвания трябва да обхванат всички подходящи сезони и месеци за съответните видове, цялата концесионна площ и находището, както и да бъдат приключени не по-късно от края на месец февруари 2016 г. Методиките трябва да бъдат предварително представени  и одобрени от РИОСВ, заедно с график за извършването им.  

Крайният срок за представяне на Доклада за степента на въздействие в РИОСВ-Пазарджик за анализ и оценка е 29 февруари 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.