1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дирекцията на ПП „Странджа” ще подобри достъпа до информация за посетителите

Дирекцията на ПП „Странджа” ще подобри достъпа до информация за посетителите

Ще бъде създадена географска информационна система със сървърна, настолна и мобилна част

Във връзка с обявената обществена поръчка с предмет: Предоставяне на услуги в изпълнение на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“ е разпратен сигнал до медиите от името на Национална асоциация Българско Черноморие“ под заглавие «Парк «Странджа» дава 320 бона за ремонт на сайта си».   Дирекция Природен парк „Странджа” заявява, че изнесените данни и твърдения в материала са неверни и неточни.

Обществената поръчка не е, както е представено в сигнала,  „за ремонт на сайт“, а за изграждане на цялостна система, за подпомагане на експертите на Дирекцията на Природния парк „Странджа”, изследователите от националните и международни научни институции и улесняване и подобряване на достъпа до информация от посетителите на Странджа.

Ще бъде създадена географска информационна система (ГИС) със сървърна, настолна и мобилна част. Мобилната част ще е възможно да бъде инсталирана на 10 бр. таблети с GPS и операционна система. Закупуването им е свързано със събирането и обработката на пространствени данни и качествено ново ниво при извършване на теренни дейности от служителите в парковата дирекция. В рамките на задачите е и моделирането и трансформацията на пространствените данни за ПП "Странджа" в съответствие с международните стандарти за данни и метаданни.

В обществената поръчка е предвидено и подобряване на достъпа до информация за посетителите на Странджа чрез създаване на интерактивен динамичен уеб сайт, чиято прогнозна стойност е 20 000 лв. Той ще има модул, който да позволява и виртуално пътуване в пределите на парка, както и такъв с интерактивни картографски материали. Създаването на мобилна версия на уеб сайта има за цел да покрие изискванията на потребителите, когато вече са в пределите на парка и имат устройство с интернет връзка. Проектът включва и разработка на навигационни карти за GPS устройства, които ще позволява и търсене на обекти, локализация и навигиране.

Ще бъде изработено приложение за мобилни устройства с операционни системи за посетителите на парка - за разлика от мобилната версия на уеб сайта, ще се инсталира локално на самото устройство. Всички материали ще са разположени в устройството и не е необходимо наличието на интернет връзка за използване на възможностите за търсене на обекти, локализация, навигиране, разглеждане на подробна информация, което ще позволи на туристите, използващи тази технология да се ориентират лесно в парка.

За изпълнението на обществената поръчка са нужни специализирани познания и умения в сферата на защитените територии, каквато е Природния парк „Странджа“.

Ето защо създаването на цялостната система, която няма аналог по качество и  функционалност в защитените територии в България следва да се подкрепи и подпомага, а не да се атакува и критикува. Изрично е изискването да няма ограничение за броя на работните места, на които тя ще може бъде инсталирана. Това означава, че системата няма да е ограничена от лицензи и може да нараства без това да генерира допълнителни разходи. Следователно ще бъде възможно да бъде използвана не само от служителите на парка, а и от външни експерти и посетители. С течение на времето системата ще подпомогне да се формира база от данни, която да позволява детайлен мониторинг на видовете и обектите в парка.  Системата е проектирана с визия за развитие, съответстваща на значението и мястото на Природен парк „Странджа” не само в мрежата на  защитените територии в България, но и в европейски аспект.

Дирекцията на Природния парк гарантира, че спрямо всички участници ще бъдат приложени еднакви условия и ще направи всичко по силите си за успешното реализиране на Обществената поръчка.

Дирекцията на Природен парк „Странджа” в качеството си на държавна  институция, носи отговорност за  устойчивото развитие на най-голямата защитена територия в България, предложена за първия Биосферен парк в страната по програмата „Човек и Биосфера” на ЮНЕСКО. Територията е обявена от Министрите на околната среда на Европейския съюз за единствения български регион сред петте приоритетни за опазване региони в Централна и Югоизточна Европа. Дирекцията на Природния парк „Странджа” не би могла да си позволи да не отговори на големите национални и международни отговорности, очаквания и ангажименти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.