1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дискусия „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“

Дискусия „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“

Целта на събитието е да се разяснят целите и начинът на действие на предложения Социален фонд за климата, чиято функция е да подкрепи доходите и инвестициите на уязвимите домакинства и малкия бизнес по време на прехода към климатичен неутралитет

На 8 юли 2022 г., петък, от 10.00 ч. в Дома на Европа в София Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“.

Целта на събитието е да се разяснят целите и начинът на действие на предложения Социален фонд за климата, чиято функция е да подкрепи доходите и инвестициите на уязвимите домакинства и малкия бизнес по време на прехода към климатичен неутралитет, за да се намалят рисковете от енергийна и мобилна бедност.

Представители на Европейския парламент, националните власти и нестопанския сектор ще обсъдят начините и възможностите за успешното му прилагане в страната и какви ще са последиците от въвеждането му за българските граждани и фирми.

В центъра на дискусията ще бъдат европейските дефиниции за енергийна и мобилна бедност, както и предвидените мерки срещу тези явления, като например намалението на данъци и такси върху енергията или други форми на пряка подкрепа на доходите, стимулите за реновиране на сгради и за преминаване към възобновяеми източници на енергия в сградите, стимулите за преминаване към по-екологосъобразен транспорт.

В събитието ще вземат участие Петър Витанов, член на Европейския парламент (С&Д), докладчик в сянка по Социалния фонд за климата, Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, Татяна Султанова-Сивева, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание, Георги Стефанов, началник на кабинета на заместник министър-председателя по климатични политики в оставка, Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, Венета Цветкова–Димитрова, директор на Дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество“ в Министерство на енергетиката, и Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България. Модератор ще бъде Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

Предвидено е събитието да започне с панелна дискусия, последвана от отговори на въпроси от публиката в залата и онлайн.

Дискусията ще се проведе в конферентната зала в Дома на Европа, ул. „Г. С. Раковски“ №124, София, като е нужна предварителна регистрация (до 7 юли) на https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm08072022.

Дискусията може да бъде проследена пряко на страниците на Бюрото на ЕП във Facebook и YouTube. Въпроси към участниците могат да бъдат задавани чрез коментари към излъчването, както и в slido с хаштаг # SCF. Ще бъде осигурен и жестов превод за хората с увреден слух.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.