1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дискусия за инвестиционните намерения и екологичното законодателство в България

Дискусия за инвестиционните намерения и екологичното законодателство в България

Форумът започва днес от 15.30 часа в сградата на МОСВ

Инвеститорът "Мадара Юръп" АД, който поднови инвестиционните си намерения да строи в местността Карадере, е поканен в Министерство на околната среда и водите, за да обяви намеренията си по време на дискусия на Обществения съвет към ведомството днес следобед (25 март).

Повод темата да стане отново актуална е  решение на правителството, което миналата седмица одобри изненадващо Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект за "три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение" в община Бяла. Става дума за рестарт на проект, представен през 2008 г., който и тогава предизвика негативна обществена реакция заради планираното сериозно застрояване и неясноти около земите, заменките на част от тях и  защитените зони, в които е местността. Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" - за опазване на дивите птици, и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" - за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

С днешна дата същият инвеститор възобновява намеренията си, като твърди, че проектът е значително намален, ще спази всички законови изисквания и ще представи намеренията си на всички заинтересувани страни.

Тема на дискусията в МОСВ днес следобед (25 март) е "Инвестиционни намерения и екологично законодателство в България" и за участие са поканени всички заинтересовани страни, пише в съобщение от пресцентъра, разпространено до медиите в понеделник.

През уикенда по време на посещението си в Кърджали екоминистър Искра Михайлова заяви, цитирана от вестник "Стандарт", че проблемът "Карадере" ще бъде тема на дискусията на Обществения съвет този вторник. "Ще бъде дадена трибуна на всички по казуса", посочва Михайлова с уточнението, че ще бъде поканен и инвеститорът, за да обяви намеренията си. "Така ще се прецени дали те отговарят на екозаконодателството," казва още тя.

Юристите Александър Дунчев и Любомир Костадинов от международната природозащитна организация WWF също смятат да присъстват на дискусията като представители на екокоалицията "За да остане природа в България".

Дискусията започва от 15.30 часа в сградата на МОСВ на бул. "Мария Луиза" №22, зала "Сутерен", и ще се излъчва онлайн в реално време на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.